Stormen på Børsen - 1918
Stormen på Børsen og senere samme år slaget på Grønttorvet det tætteste Danmark er kommet en egentlig rød revolution.
Af Berit Freyheit
Kammerater, nu er vor tålmodighed til ende! Der skal ske store ting, og vi holder, og vi holder sammen, ubrødeligt sammen I ser, at politiet står overfor jer. Så længe de ikke skrider ind gør I heller ikke noget. Men vover de at bruge magt, så skal de mærke, at denne gang er det alvor. Jeg håber, at I ligesom jeg har taget våben med! Og vi skal bruge dem, hvis det bliver nødvendigt! (tale på Kultorvet - undervejs til Børsen)
Stormen på Børsen kalder man det angreb på Børsen i København fastelavnsmandag 1918. Angrebet er organiseret af arbejdsløse syndikalister og udgår fra to møder i Folkets Hus på Jagtvej 69 og Arbejdernes Forsamlingsbygning i Rømersgade.
Det kom til meget drastiske optrin. Børsmæglerne blev sparkede, gennempryglede; der blev skudt med revolver uafbrudt. (Ekstra Bladet 1918)
I løbet af nogle timer tømmes Børsen for demonstranter, men fadekampene fortsætter til langt ud på aftenen – og dagen efter flyder området omkring Børsen med blandt andet hatte, stokke, og politihjelme tabt under kampene.
Slaget på Grønttorvet
1918 er i det hele taget et uroligt år med konfrontationer mellem politiet og revolutionære socialister. Det kulminerer i november med det som i dag kendes som 'Slaget på Grønttorvet'. Kampene raser i tre dage – flere hundrede betjente og demonstranter såres – omkring 50 personer anholdes.
De følgende dage og uger blev alle, der havde holdt taler ved Grønttorvsmøderne eller andre møder og demonstrationer, anholdt. De mange anholdte fik lange fængselsstraffe og bøder for, hvad de havde sagt til møderne, eller hvad de havde skrevet i de forskellige blade og aviser. (Arbejdermuseet)
Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
Kilder læst til episoden - udover litteraturlisten
- Diverse artikler fra Arbejdermuseet om Stormen på Børsen
- Militærnægtere var ikke for fine til vold – fra videnskab.dk
- Da de arbejdsløse stormede Børsen – fra Information.dk
Skrevet og fortalt af Berit Freyheit.
I podcastserien ”Bag om København” præsenterer Københavns Biblioteker fortællinger, der pirrer nysgerrigheden og udvider din forståelse af København, af Danmark, af vores fælles fortid. Københavns historie er fyldt med drama, intriger, gys gru og kærlighed - og uforglemmelige skikkelser, der har formet ikke kun byen, men også resten af Danmark.
Perfekt til: Historieinteresserede, københavnere og byens gæster - og alle, der elsker en god historie
Historierne er skrevet og fortalt af Berit Freyheit for Københavns Biblioteker
Musik: Epidemic Sound