Tre corona-episoder fra hjemmekontoret
Om: Peder Schumacher Griffenfeld, Niels og guldhornene og Skandalelærerinden - Inger Merete Nordentoft
Af Berit Freyheit
Episode 1: Peder Schumacher Griffenfeld
Bibliotekar, rigskansler, landsforræder? Manden, der udarbejder Kongeloven, enevældens forfatning – men som også kommer på kant med Christian den 5. og er lige ved at miste hovedet.
Episode 2: Niels og guldhornene
Da en ung fattig kvinde 1639 stødte tæerne på noget hårdt og fandt det første guldhorn, vidste hun ikke at hornet omkring 200 år senere – sammen med dets makker fra 1734 – blev stjålet af en guldsmed.
Og at det fik en digter til at skrive et digt, der bliver et gennembrud for romantikken i dansk litteratur.
Men denne episode handler ikke om en ung pige eller en digter. Den handler om manden, der stjal guldhornene og smeltede dem om.
Ved sin handling forvandlede han de to danefæ fra den germanske jernalder til nationale klenodier.
Gæsteoptræden: Poul Reumert, der i 1954, akkompagneret af Statsradiofoniens Underholdningsorkester, fremfører Adam Oehlenschlägers: "Guldhornene" – skrevet i 1802 og udgivet i 1803.
Episode 3: Skandalelærerinden - Inger Merete Nordentoft
(…) i betragtning af den fremtrædende stilling indenfor for den københavnske skole Frk Nordentoft har, udlader vi ikke at give udtryk for vores dybe beklagelse af denne sag.
Vi ser den som et enkelt udslag af en etisk indstilling vi på tage afstand fra som samfundsskadelig – og som vi ikke kan ønske skoleungdommen skal have for øje, hverken gennem ord eller eksempel.
Skoleinspektør Inger Merete Nordentoft deltager i modstandsarbejdet under besættelsen, og drømmer om at demokratisere folkeskolen med sit pædagogiske pionerarbejde. Og så er hun en skandale i samtiden. Dét overskygger alt andet i hendes eftermæle.
Dette er den sidste episode i den lille corona-trilogi
Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
I podcastserien ”Bag om København” præsenterer Københavns Biblioteker fortællinger, der pirrer nysgerrigheden og udvider din forståelse af København, af Danmark, af vores fælles fortid. Københavns historie er fyldt med drama, intriger, gys gru og kærlighed - og uforglemmelige skikkelser, der har formet ikke kun byen, men også resten af Danmark.
Perfekt til: Historieinteresserede, københavnere og byens gæster - og alle, der elsker en god historie
Historierne er skrevet og fortalt af Berit Freyheit for Københavns Biblioteker
Musik: Epidemic Sound