Jordens forhistoriske klimakatastrofer
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.
- Tid
- 19:00 - 21:00
- Sted
- Arrangementslokalet på 1. sal
- Bibliotek
- Brønshøj Bibliotek
- I samarbejde med
- Aarhus universitet
- Adresse
-
Krabbesholmvej 3
2700 Brønshøj
Danmark
Om foredraget
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange – fra ekstreme kuldeperioder hvor Jorden var dækket af is og sne til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
Én af Jordens unikke egenskaber er at dens yderste lag er brudt op i store plader som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler som bindes i jordlagene. Jordens pladetektonik har altså en tydelig indvirkning på vores klima via dens påvirkning på kulstof, C, et yderst vigtigt grundstof. Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.
Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie – hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?
Hold øje med efterårets livestream
Foredraget livestreames direkte fra Aarhus universitet, og er en del af en række livestreamede foredrag, du kan deltage i dette efterår.
Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.
Efterårets naturvidenskabelige livestreams
-
Foredrag og debat24. sep 2024
Spejlbilleder og molekyler
Professor i kemi, Karl Anker Jørgensen fortæller om spejlbillede-molekyler.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.Brønshøj Bibliotek
Gratis
-
Foredrag og debat22. okt 2024
Teleskopet – vores øje til universet
Hør professor i astrofysik, Hans Kjeldsen og museumsinspektør ved Science museerne, Hans Buhl, fortælle om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.Brønshøj Bibliotek
Gratis
-
Foredrag og debat05. nov 2024
Tal, tilfældigheder og tipping points
Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik spiller også en vigtig rolle i at forstå verden omkring os. Hør om statistikkens heldige og mindre heldige historier og dyk ned i den nyeste forskning omkring tipping points i klimaet med professor i statistik, Susanne Ditlevsen.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.Brønshøj Bibliotek
Gratis
-
Foredrag og debat12. nov 2024
Fortidens og fremtidens vilde natur
Mange dyre- og plantearter er i disse år i tilbagegang – men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Lær naturens spilleregler at kende for bedre at komme de truede arter til undsætning.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.Brønshøj Bibliotek
Gratis
-
Foredrag og debat19. nov 2024
Videnskaben bag øl
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter.
Undervejs smager vi på de øl, som der tales om i foredraget.
Arrangementet har begrænsede pladser og kræver derfor billet købt i forvejen.Brønshøj Bibliotek
30 DKK