Foredrag og debat

Spejlbilleder og molekyler

Professor i kemi, Karl Anker Jørgensen fortæller om spejlbillede-molekyler.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.
Tid
19:00 - 21:00
Sted
Arrangementslokalet, Brønshøj Bibliotek
I samarbejde med
Aarhus Universitet
Adresse

Krabbesholmvej 3
2700 Brønshøj
Danmark

Om foredraget

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbillede-molekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version – og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder og hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler.

Du vil også høre om hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

 

Hold øje med efterårets livestream

Foredraget livestreames direkte fra Aarhus universitet, og er en del af en række livestreamede foredrag, du kan deltage i dette efterår. 

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.