Mindetavle for julesang
Man bestemmer ikke selv hvad man bliver kendt for, eller visse værker er udødelige: Danmarks kendteste og allermest længstlevende lejlighedssang har simpelthen fået sin egen mindeplade i Store Kannikestræde.
Af Nina Søndergaard, historiker og nørd. Nerd Tours.
"I DETTE HUS BOEDE / PETER FABER / 1844-1849 / HER SKREV HAN / "HØJT FRA TRÆETS GRØNNE TOP""
Indvendig skulle der tilmed også være en mindeplade for "Dengang jeg drog afsted" som Faber også skrev der. Det er også elskede sange!
Huset er også prydet af et relief af Fabers profil, komplet med kindskæg og velnærethedens dobbelthage. At han var ingeniør, en af de første fotografer i Danmark og, nå ja, den første direktør for telegrafen (telegrafdirektør! det er som at være internettets chef!), det er bare ikke noget vi snakker om.
Faber (1810-1877) lader til at have været en temmelig beskeden herre, han lod sig afbilde uden sit ridderkors og han affejede betegnelsen "digter". Det er som tekstforfatter han huskes: I Dansk biografisk Leksikon fra 1891 er der en enkelt side om hans virke som direktør m.m., og 1½ side om hans sange. Tæt på Peter Fabers gade på Nørrebro kan man også se ham, nemlig på Assistens kirkegård. Der er en buste af ham, et Dannebrogsflag og en lyre. Lyren er et symbol på poesi, digtning og sang. Allernederst, med småt, står der noget med telegrafister. Det er altså ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det der med telegrafchef for det hele.
Der er ingen mindeplade på hans fødested, Gråbrødretorv 19, og hans medsammensvorne, komponisten Emil Horneman (1809-70), har ingen mindeplade, men må "nøjes" med en gade på Østerbro.