Palads Hotel
En bygning i Indre By: Det er 115 år siden, at arkitekt Anton Rosens Palads Hotel stod færdig. Hotellet, med den fine adresse på Rådhuspladsen og med sit karakteristiske tårn, er en af de bygninger der gør sig bemærket i bybilledet.
Af Sune Hundebøll
Slagtemesterens hotel
Slagtermester, direktør og godsejer Anders Jensen havde en drøm om et stort og flot hotel i København. 16. juli 1910 kunne avisen "Dannebrog" skrive at i "Gaar blev altsaa Drømmen til Virkelighed. Hr. And. Jensen har - saa nøgtern en Mand han end ellers er - sikkert drømt mange smukke Drømme om alt det, han vilde udrette, og alt det, han vilde naa, men ingen drøm var ham kærere end den at bygge Storstaden København dens største og smukkeste Hotel, et Palads, et Palads-Hotel."
Salgtermeste Andres Jensen var ikke selv indfødt københavner. Andres Jensen blev født i Slangerup i juli 1861. Hans forældre var husmand Jans Nielsen og hustru Cecilie f. Jacob. Familien flyttede til hovedstaden da Andres Jensen var 6 år.
23 år gammel, åbnede Andres Jensen egen slagterbutik i Estlandsgade. Forretningen flyttede snart til Nansensgade hvor den hurtigt voksede. I 1909 blev Andres Jensen valgt som oldermand for Københavns Slagterlaug.
Ud over Palads Hotel, at Andres Jensen også direktør for Marienlyst Badehotel. Han var én af de 3000 mænd og kvinder, som var medtaget i Kraks Blå Bog, der udkom for første gang, samme år som Palads Hotel åbnede.
Til at tegne sit drømmehotel, hvad Andres Jensen valgt arkitekt Anton Rosen (1859-1928), der bl. a. tidligere havde tegnet Uranienborg (1901), Løvenborg (1906) og Metropol (1908). Anton Rosen var en af de første danske arkitekter, der lod sig inspirere af Jugendstilen. Lurblæserne (1914), der står nær Palads Hotel, er også Anton Rosen værk. Lurblæserne tegnede han sammen med Sigfried Wagner.

Åbning
15. juli 1910 klokken 15 åbnede Palads Hotel med en fest i Marmorhaven, et rum med marmorvægge og glastag. Der var vin og kransekage til de fremmødte. Til den efterfølgende festmiddag, kunne gæsterne for 4 kr. nyde en ni-retters menu.
"Alt hvad København talte af notabiliteter fra kunstens verden, fra myndighederne og forretningsverden, og især hvad der fandtes af fornemme titler, var trommet sammen til hotellets åbning”, skriver Sven Sabroe i "Palace hotel : 1910-1960" og fortsætter senere: "Og det var med fuld berettigelse, at det nye hotel og dets fornemme restaurant blev beundret, for saavel i det ydre og det indre, stod det som et enestaaende arbejde i nyere dansk arkitektur”. Til festmiddagen spillede et orkester, der var placeret på Marmorhavens højtliggende balkon.
"Københavnerne elsker nu en Gang Premièrer, og hvad entet det drejser sig om Theater- eller Cirkusforestillinger eller Indvielser af Hoteller og Restavranter. Allerede i Forgaars Aftes stid Hundrede og kiggede ind gennem "Paladset"s Vinduer, medens røde Blus flammede fra Bygningens Offerskaale paa Taget, og da Hr. Anders Jensen til i Gaar Eftermiddag Kl. 3 havde indbudt ca. 3000 Damar og Herrer til at tage det store Foretagende i Øjesyn, viste det sig, skønt saa mange nu er bortrejste, at de fleste havde efterkommet Indbydelsen."
(citat: "Paladshotellet aabner" i: Dannebrog, 16. juli 1910.)
Hotellet
Palads Hotel er nabo til Rådhuset. Begge bygninger stod færdig i staten af 1900-tallet og hver bygning har sit tårn. Med sine 106 meter er Rådhustårnet højere end tårnet på Palads Hotel der er 65 meter højt.
I dag er hotellet ejet af Scandic Hotels og navnet er anglificeret til Palace Hotel. Prisen for en standard overnatning en hverdag i juli koster omkring 2000,- kr, og så er morgenmaden ikke inkluderet.