København som feriekoloni
Det er en kendt historie, at stenbroens børn i gamle dage blev sendt på sommerferie på landet, hvor der var frisk luft. Mindre kendt er det, at provinsbørn også kom til København i ferien.
Af Erik Nicolaisen Høy, Politivennen Live Blogging
Har du været feriebarn i København? Eller har du haft et feriebarn på besøg? I så fald kunne det have været arrangeret af foreningen "Provinsbørns Ferieophold i København". Den blev stiftet i 1895 med det formål at give provins- og landsbybørn en mulighed for et ferieophold hos private, museer og seværdigheder.
Besøget kunne omfatte en tur i Zoo, Tivoli eller en havnerundfart. De indlogeredes i perioden 1936-1951 på fregatten Jylland der lå på Islands Brygge tæt på Langebro, fra 1949 Christianshavns kanal ud for Overgaden oven Vandet 100–106 og Bodenhoffs plads. 1951-1968 ejede foreningen et hus på Strandvejen 93. Og det sket som en slags tak for at københavnerbørn tidligere blev sendt til provinsen, siden koleraepidemien i 1853 for at få frisk luft og sol. Og mange prominentet personer deltog i arbejdet, fx sad Herman Trier i bestyrelsen


På to af fotoerne i bogen kan man se såvel ankomst som afgang. Mens ankomsten er noget formel med håndtryk, så ser afskedet meget festlig ud. Der vinkes med stråhatte. Og så vidt jeg kan se, må det være Lygten Station.


Så de afbildede provinsbørn må være ankommet med Slangerup-banen. Den blev åbnet i 1906 og forløb indtil Farum ad den nuværende s-bane. Fra Farum fortsatte den i en siden 1954 nedlagt spor mod Slangerup. Dette nedlagte spor hvoraf der stadig ekstisterer nogle af stationerne og sporet i form af stier er skildret på Vandringsløse Tidende.