Anmeldelser og anbefalinger

7 af de royale

Abdikation. Midt i champagnen, kransekagen og de øvrige nytårslækkerier detonerede dronning Magrethe nytårsaften en bordbombe af de større.

Af Mai-Britt Tollune

Tags

Tema - Historie

Søndag 14. januar afløste en københavner derfor en anden på tronen – og Bag om København ilede derfor straks til hylderne og i magasinet for at finde en stak, der kan hylde den nu aftrådte dronning – og måske give et indblik i tankerne hos kong Frederik 10. og dronning Mary.

Dronning Margrethe

Dronning Magrethe er ikke kun selv en ivrig læser; hun har også oversat, illustreret – og som det fremgår af bogen "Under bjælken" - i privaten også både læst op og dramatiseret bl.a. Mumi-bøgerne: 

"De bøger er jo fuldkommen vidunderlige, og dem gik vi meget op i sammen. Åh Hermulen! Og Lille My! Jeg prøvede at lægge stemmer på, f.eks. lød min Lille My sådan her (Dronningen demonstrerer). Og de lo, Frederik og Joachim!".

"De dybeste rødder"

Øverst i stakken finder vi "De dybeste rødder: Dronningen fortæller om Danmark og danskerne" som på en og samme tid er historien om hendes liv og hendes blik på det land og det folk, hun er en del af. Thomas Larsens bog er flot og velskrevet, og læseren bliver grebet af historien undervejs.

Bogen er bygget op om fire temaer: Rødder, På vej, Skiftetid og Danskernes Dronning. Vi er med dronningen fra barndommen til tronbestigelsen og gennem hendes lange liv som regent, og får hendes betragtninger om fx forholdet til Grønland og Færøerne, byernes udvikling i Danmark, troen, integration, krige og meget mere.

"Undervejs"

"Dronningen er en rigtig storyteller, som har skrevet udførlig dagbog det meste af sit liv. Alligevel kræver det et enormt overskud at kunne fortælle sin livshistorie, på en måde så det hele står lyslevende og sanseligt for læseren adskillige år senere."

Så rosende beskrev vores venner på Litteratursiden hovedpersonen i 2021 Tom Buk-Swientys bog Undervejs: Erindringer 1940-1972. I bogen beskriver dronning Magrethe sit liv inden tronbestigelsen: Skolegangen, udnævnelsen til tronfølger, studenterlivet, rejserne og mødet med kærligheden.

"Skal man neje"

I bogen "Skal man neje" samlede Helle Juhl i 2022 i forbindelse med dronningens 50-års regeringsjubilæum fortællinger fra 21 mennesker, der har arbejdet for eller mødt dronningen. Til sammen er ikke kun et portræt af hende, men også af fem meget forskellige årtier og 21 små, personlige portrætter af fortællerne, fra hustømreren på Fredensborg Slot, en gast fra kongeskibet, en bonde på Sejerø til Ulf Pilgaard, som blev overrasket af dronningen ved sin sidste optræden i Cirkusrevyen, og en ung livgarder, som 15. januar 1972 var i tjeneste nedenfor balkonen på Christiansborg Slotsplads.

"Om man så må sige"

"Når jeg sammenligner med, hvad mine kolleger udsættes for i udlandet, så synes jeg, vi bor to numre fra Paradiset!" 

– i bogen "Om man så må sige" fra 2014 er 350 citater fra dronning Margrethe om emner som Christiania, gravhunde, indvandring, kvindesagen, laksko, narkotika, teknologi og vindmøller samlet. Hun har altid været en kvinde, der har ordet i sin magt, men måske var det heldigt, at hun ikke blev taxachauffør: 

"Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel."

Kong Frederik

"Under bjælken"

Sidst i stakken finder vi først "Under bjælken" af Jens Andersen fra 2017, i bogen tegnes et portræt af Kronprins Frederik gennem interviews med hovedpersonen, hans hustru, bror, forældre og private venner. Som kronprins var han født til en skæbne, der længe var svær for ham at acceptere, men forfatteren har fået kronprins Frederik til at være frit talende og bogen kommer derfor tæt ind livet af ham.

"Kongeord"

Dernæst finder vi "Kongeord" som udkom bare tre dage efter tronskiftet. "Kongeord" blev lanceret som et samarbejde mellem Frederike 10. og forfatteren Jens Andersen, Her deler Danmarks nye konge, i egne ord, sine tanker og overvejelser bag kongeordet. 

Og en enkelt til børnene

Margrethe - en lille dronning

Og som allermindste bog er der også én til børn – for der kunne jo være yngre familiemedlemmer, der er blevet nysgerrige efter at have set både konger, kareter og kalas i fjernsynet. Louise Rosenkrands, Marianne Kiertzner og Louise Dorthea Vind udgav i 2019 billedbogen "Margrethe - en lille dronning", der fortæller historien om prinsessen, der var barn under 2. verdenskrig, som rejste landet rundt med kongeskibet Dannebrog og som ung fik interesse for arkæologi.