Blodig rejsefeber: Mord fra hele verden
Krimiredaktør Katrine efterlader et blodrødt spor på tværs af kontinenterne på jagt efter de bedste krimier fra de fjerneste egne af kloden.
Af Katrine Skovgaard
"Murder", "meurtre", "satsujin", "asesinato", "ukubulala" – Hvordan siger man ”mord” på engelsk, fransk, japansk, spansk og zulu?
Heldigvis findes der mange dygtige oversættere derude, der gør det muligt for os at rejse verden rundt uden at hverken skulle bøvle med fremmedsprog eller blodpletter på tøjet.
Alle os, der elsker krimier, ved jo, at de er den perfekte mulighed for at dykke ned i et nyt miljø – og lige i tide til sommerferien, har vi samlet en god omgang krimier og spændingsromaner, der kan hjælpe lidt på rejsekløen. Vi tager rundt til fem verdensdele i jagten på krimier, der smager lidt anderledes.
Europa
Lad os begynde med Europa for at understrege særligt en ting: Det er svært at sige noget generelt om litteratur fra en hel verdensdel. Her fra Europa kan man både dykke ned i nordisk noir og britiske puslespilskrimier. Vi har højspændte politiske thrillere og de helt nære hyggekrimier.
Men vi har også nogle ting, der er særligt for Europa som fx EU, Europol og schengenaftalen. Der findes en række krimier, der gør brug af de her greb. Fx er Paul Hjelm fra Arne Dahls ”Hviskeleg” chef for en ny operativ enhed under Europol, der hedder Opcop og gennem en hel bogserie følger vi mennesker, der arbejder på tværs af grænser. Men det kan også ske mere autonomt som i ”Dødspagten” af Jean-Chrisophe Grangé, hvor hovedpersonens ven efterforskede en række mordsager rundt om i Europa blot for selv at blive dræbt.
Anden verdenskrig ligger stadig som en fælles historie i Europa, og det ser vi fx Morten Hesseldahl bruge i ”Absalon”, hvor et attentatforsøg på en EU-kommisær har spor til en dansk modstandsgruppe.
Hvis du er til blodige krimier og menneskejagt, kan du kaste dig over ”Alle mine døde”, hvor en tysk profiler, jagter et dansk par, der efterlader lig på en tur ned gennem Europa, eller ”Svømmeren”, hvor en EU-jurist og hendes ekskæreste er udsat for en menneskejagt gennem dele af Europa.
Afrika
Hvis vi rykker lidt længere syd på, så støder vi på et kontinent, som nogle af os som børn, måske troede var et land. Men Afrika er fyldt med forskelle – og det samme er de bøger, stammer derfra.
Noget af det vi måske kender bedst er ”Damernes detektivbureu” af Alexander McCall Smith, der handler om en gruppe kvinder i Gabarone i Botswana opklarer en lang række sager. Det er hyggelige krimier, der transporterer dig til det smukke Botswana, som også gemmer på grufulde forbrydelser. Og apropos grufulde forbrydelser i Botswana, så kan man få mere af det i ”Knælerens død”, hvor en parkbetjent findes myrdet i Kalahari-området. Tre mænd fra San-folket bliver mistænkt, men detektiv Kubu tror, at sagen er meget mere kompliceret. Lån bogen via bibliotek.dk på dette link.
Hvis du er mere til storbys-Afrika kan du prøve ”Tretten timer”, som er en krimi fra Cape Town, hvor en politimand i løbet af tretten timer prøver at finde en forsvundet turist, men også skal opklare to drab.
De tre ovennævnte bøger er skrevet af afrikanske hvide mænd, og desværre er der ikke så mange afrikanske forfattere, der er oversat til dansk, men det afrikanske kontinent har inspireret forfattere fra hele verden. Fx har Wilbur Smith skrevet bøger om alt fra Egyptens mystik til diamantjagt i Sydafrika. Og så må denne krimiredaktør jo bekende kulør som Danmarks største Agatha Christie fan og henlede opmærksomheden på fx ”Døden på Nilen” og ”Manden med det brune tøj” – Begge bøger, der beskriver hvor smukt, der er i Afrika i henholdsvis Egypten og det der dengang hed Rhodesia, men er det nuværende Botswana.
Asien
Det der med manglen på oversatte forfattere er også noget, vi møder, når vi rejser længere øst på til Asien. Hvis du læser på engelsk, så kan du måske være med til vores første stop i Indien, hvor vi møder inspektør Chopra, der arver to uventede ting. Det første er en sag om en druknet dreng og det andet er en babyelefant. De er skrevet af den indiskfødte brite Vaseem Khan og både spændende, hyggelige og fyldt med indisk atmosfære.
Den hollandske forfatter Robert van Gulik har skrevet mysterier fra oldtidens Kina. I ”Tan Gram Mysteriet” må dommer Di opklare tre grusomme forbrydelser på blandt andet en kvinde og en mesterbokser. Det er lige dele krimi og historisk roman.
Hvis vi vil læse nogle krimier af lokale forfattere, kan det betale sig at vende sig mod Japan. Seishi Yokomizo er en klassisk krimiforfatter i Japan, der efter anden verdenskrig begyndte at skrive krimier i vestlig stil, men med masser af Japansk charme. ”The Honjin murders” er den første og findes på engelsk. Hvis du vil læse på dansk, kan du prøve ”I misosuppen” og ”Den ophøjede morder” – Den ene om Tokyos undergrund og en amerikansk massemorder og den anden en kringlet sag om en mand, der er blevet forgiftet.
Hvis du er interesseret i en danskers blik på Asien, kan du kaste dig over ”Sort Monsun”, hvor en dansk journalist prøver at opklare en sag om en forsvundet dansk diplomatdatter i Bangkok i Thailand.
Oceanien
Lad os begive os syd på fra Asien. Helt ned på den sydlige halvkugle, hvor vi finder Australien og New Zealand. Hvis vi kigger ud over kriminalromanens form et øjeblik, så kan denne krimiredaktør anbefale TV-serien ”Mordene i Brokenwood”, som foregår i New Zealand. Lidt i samme stil er Paul Cleave - en New Zealandsk forfatter, der blandt andet skriver om politimanden Theordore Tate og massere af seriemordere.
For et lidt hyggeligere blik på New Zealand kan du prøve Ngaio Marsh. Hun blev født i New Zealand i 1895, men flyttede siden til England. Hun skriver i den klassiske engelske stil, men nogle af hendes bøger foregår i New Zealand, som fx ”Døden i ulden” hvor et medlem af det newzealandske parlament bliver dræbt i en balle af uld.
Jane Harper tager os med langt ud i den australske outback i ”Den fortabte mand”, hvor man finder et lig ved en gammel gravsten. Det er en blanding mellem drama og spænding og det er i høj grad en karakterdrevet roman.
I ”Den brændte jord” af Peter Temple er vi i Melbourne, hvor en kriminalinspektør prøver at opklare fire mord – et på en pige i en luksuslejlighed og så mordene på tre narkohandlere. Der er masser af drama her med en truende skilsmisse, en datter der forsvinder og skovbrande i horisonten.
Sydamerika
Vi bliver på den sydlige halvkugle og rejser til Sydamerika – hvor vi igen må lede lidt grundigt efter nogle oversatte titler. Men vi kan i hvert fald byde på ”Rød april”, skrevet af den peruvianske Santiago Roncagliolo. Den handler om en distriktsanklager, der oplever at flere af de mennesker, han udspørger i forbindelse med en efterforskning, bliver myrdet. Bogen handler om korruption og de samfundsforhold der er i Peru.
Svenske Tover Alsterdal har skrevet ”Lad mig tage din hånd”, hvor en kvinde efterforsker sin søsters død og opdager et kæmpe familiedrama, der har rødder til 1970’ernes krig i Argentina.
Mange af os kender nok den franske forfatter Jean-Christophe Grangé, og i ”De døde sjæles skov” jagter Jeanne Korowa en bestialsk seriemorder fra Paris til Sydamerikas jungle.
Endelig har danske Steffen Jacobsen også haft blikket rettet mod Sydamerika i ”Den gode datter”. Her bliver en dansk ingeniør bortført og dræbt i Venezuela. Det handler om den venezuelanske underverden, oliepenge og international politik.
Nordamerika
Lad os slutteligt tage et blik på Nordamerika. Her skorter det ikke på oversatte titler, men vi er jo på jagt efter krimier, der rummer en essens af dette sted.
Louise Penny har med sin serie om Armand Gamache virkelig skabt en stemningsfuld serie. Den fiktive canadiske landsby Three Pines er gang på gang scenen for mord, og kriminalkommissær Gamache og hans team opklarer mange mærkelige sager. Bøgerne er fyldt med beskrivelser af den canadiske natur og karaktererne er hyggelige, interessante og nogle gange gruopvækkende.
Også fra Canada har vi ”Frosne sjæle” af Giles Blunt, der foregår i en lille by i Ontario, hvor en 13-årig pige bliver dræbt. Det er en bog om det nære, men også om en sindssyg seriemorder. Mere barsk end Pennys serie, men emmer af Canada på sin egen måde.
Lidt længere sydpå, i USA, udkommer talrige krimi- og spændingsromaner hvert år, men James Lee Burke rammer den amerikanske ånd virkelig godt med krimien ”En rose fra Texas”. Her bliver en ung countrysanger anklaget for voldtægt, og er allerede dømt af folkedomstolen, da advokaten Billy Bob Holland påtager sig sagen.
Hvis du er til historisk true crime og læser på engelsk, så skal du prøve ”Killers of the flower moon”, som foregår i 1920’ernes USA, hvor en række medlemmer af det oprindelige Osage-folk bliver myrdet. Det er spændende at læse om, hvordan den her sag var medvirkende til, at man oprettede FBI.
Og vil du have mere krimi om det amerikanske oprindelige folk, så er ”Firekeepers datter” måske noget for dig. Den handler om en ung kvinde, der hjælper FBI med at optrevle en sag om meth på det lokale Ojibwe-reservat, hvor hendes far stammer fra.
Tak for at tage med rundt på denne tour de force rundt i verden. Jeg håber, at du er blevet inspireret til at rejse ud i verden og ind i bøgerne.