Københavns historie

Sol over Rundetaarn

Når plasticstorkene bygger rede i danskerkolonien Solvang i Californien, kan de se over på et Rundetaarn i en tredjedel størrelse. Tårnet, der blev bygget i 1991 med tegninger sendt fra Danmark, er en hilsen til barndommens København.

Af Rasmus Agertoft, Rundetaarn

Rundetaarn ligger i Californien. Altså ikke det Rundetaarn, der stod færdigt i 1642 og måler nøjagtig 34,8 meter fra gadeniveau til platformen øverst oppe. Det Rundetaarn ligger skam, hvor det altid har ligget, på Købmagergade i København.

Men i Solvang i USA er der bygget en kopi, kun en tredjedel af det oprindelige tårns størrelse og uden hverken sneglegang eller observatorium. Til gengæld kan man købe adskillige lokale favoritter til frokost og aftensmad, hvis man træder ind ad portalen. Her ligger nemlig pizzeriaet Tower Pizza, hvis menu i sagens natur fortrinsvis er italiensk inspireret. En dansk Carlsberg har det dog tidligere været til at få.

Dansk er også bygherren, endda mere dansk end så meget andet i Solvang, der blev grundlagt af danske immigranter tilbage i 1911. I et forsøg på at hjælpe de danske indvandrere, der havde svært ved at klare sig på egen hånd i det amerikanske Midtvestens kolde vintre, fandt de det helt rigtige sted i Santa Ynez-dalen i Californien og begyndte at sælge jordlodder til nyamerikanske danskere.

Rundetaarn i Solvang er kun en tredjedel størrelse, men flere detaljer fra originalen er alligevel bevaret. Det gælder f.eks. den berømte gyldne rebus på tårnets facade: Led, Gud, den rette lære og retfærdighed ind i kong Christian IV’s hjerte.

Efterhånden blev forbindelsen til det gamle land imidlertid tyndere og tyndere, og i takt med at dansk sprog og kultur gled længere bort for grundlæggernes efterkommere og deres efterkommere igen, blev behovet for at holde fast i det stærkere. Solvangs ydre blev i stigende grad et synligt udtryk for drømmen om Danmark.  Og måske er det også de 9000 kilometers fjernhed, der har foranlediget byggeriet af Rundetaarn tilbage i 1991 med tegninger sendt fra den danske original.

"Jeg er opvokset og gik i skole på Christianshavn. På skolefridage var der gratis adgang i Rundetårn. Så der har jeg været mange, mange gange som barn. Jeg elskede at gå op i tårnet, og nyde udsigten over byen," udtalte bygmesteren, Paul Hanberg, således i 2004 til B.T.s Carsten A. Andersen og fortsatte:

"Jeg er stolt og glad over, at have bragt noget ægte over fra Danmark, Noget godt som gav mig mange glæder, da jeg var barn."

Det med ægtheden kan man diskutere, men man kan ikke diskutere, hvor ikonisk en størrelse Rundetaarn er, hvor i verden man end befinder sig. På et splitsekund afkoder man profilen. Om man så forbinder den med hjem, med pizza eller noget helt tredje, er en anden sag.