Københavns historie

Langebros historie

Samlet historie om den ene af Københavns bedst kendte broer, illustreret med tegninger og fotoer.

Af Erik Nicolaisen Høy, Politivennen Live Blogging

Langebro er en indgroet og selvfølgelig del af Københavns hverdag - man kan ganske enkelt slet ikke forestille sig København uden. Den har eksisteret i mindst 6 forskellige udgaver siden 1690 og indtil 1800-tallet var det udelukkende som en del af befæstningen - og altså slet ikke offentlig tilgængelig således som den er det i dag. I nyere tid 1903, 1930 og 1954. Det er i anledning af den sidste værket blev udgivet - og altså den bro som vi i dag forbinder med Langebro. Og som har fået en "lillebror", cykelbroen Lillelangebro. Som i virkelighedne ligger der hvor de oprindelige langebroer lå.

Langebro som den så ud på Gjeddes kort 1757. Ikke meget ligner den nuværende bro. Ikke engang beliggendheden, idet den dengang forbandt hvad vi nu kender som Vester Voldgade og Langebrogade på Amager.

Med militærets opgivelse af broen som udelukkende beregnet på militæret, skulle der ansættes en bommand til at indkræve betaling. Han lavede også en del andre ting, bestyrede bl.a. badeanstalten. Og en af dem kender man faktisk fra ugeskriftet Politivennen, han hed Johan Kjær og blev beskrevet i tidsskriftet som en krasbørstig herre der forstod at give igen når han blev kritiseret i bladet. Artiklerne i Politivennen giver nogle enestående glimt af livet omkring denne bro - radikalt anderledes end hvad vi kender til det i dag.

Udsigt fra Christianskirken mod Langebro, 1860. Bag den Kalvbodstrand der i dag er opfyldt og en del af Vesterbro.

Der er de sidste 150 taget adskillige fotoer af Langebro af meget høj kvalitet, og bogen strør om sig med mange af dem. Ligesom konstruktionstegninger. Og de fleste af dem giver også et indblik i det travle liv der foregik på og omkring broen.

Svingbroen Langebro (1903).