Anmeldelser og anbefalinger

Hvidvinsvejr, lykkesteder og tomrum

Bog-Slabberas i Sydhavnen

Af Lene Zibrandtsen

Tags

Bog-slabberas

På en smuk og varm sommeraften i Sydhavnen, bød vi op til tango og sommerlæsning. Der var både synske brevkasser, argentinske sko, og en fake graviditet! Vi hørte om hvidvinsvejr, thailandske monsuner og en spiseforstyrrelse, inden vi tog en tur "upstairs and downstairs" på Egeskov, som måske er et lykkested? Her kan du læse lidt mere om de romaner vi anbefalede.

God læselyst fra Anja og Lene

Hvad gør det ved et menneske at være usikker på, om man må tælle med? I Louise Juhl Dalsgaards ”Om en hals” følger vi en navnløs jeg-fortæller fra hun er barn til hun er en ung voksen med en livstruende spiseforstyrrelse. Hun er en særligt sensitiv og tænksom pige, og hendes mors uforvarende bemærkning ”Jeg skulle nok være stoppet efter den første” - vel at mærke undladt at få datteren - skubber til noget i barnet. Følelsen af ikke at kunne kontrollere verden og menneskers passeren ud og ind af den, giver også næring til spiseforstyrrelsen, for ”Det gode ved tal er, at de ikke forsvinder.” 
”Om en hals” er ikke tragisk, den er heller ikke komisk, men den er lun, øm og sine steder hjerteskærende, men mest er det en historie om at vokse op og at være følsom, men overleve. 
En varm anbefaling af en smuk coming-of-age roman!
 

De to kusiner Tina og Katrine vokser op sammen i Fensmark, men hvor Katrine flytter til hovedstaden for at studere, bliver Tina i provinsen. De to ender med at leve vidt forskellige liv, Katrine gifter sig ind i en ”Politiken plus” familie fra Nordsjælland, Tina gifter sig med en arbejdsløs fraskilt ”kok” og ryger ind og ud af psykiatrisk afdeling. Hver gang tilværelsen snerper til (og det gør den ofte) så skriver de ind til brevkassen ”Spørg John” og får råd af den synske brevkasseredaktør.
Det er et nådesløst og humoristisk portræt af provinsen, udlevering af det bedre borgerskab, det svære i social mobilitet, storby overfor landet og ikke mindst venskabet betydning – båret af et rapt sprog og et skarpt blik for relationer.
 

Hvis du elskede TV-serien ”Downton Abbey” eller ”Herskab og tjenestefolk”, så er det bare med at spænde ridestøvlen og sadle op til Thomas Rydahl og Anne-Grethe Bjarup Riis’ romanserie Egeskov, hvor ”Ulykkens år” er første bog om slottet Egeskov i 1800-tallet.

Slottet står på den anden ende for den unge baron Frederik skal giftes med adelsfrøkenen Adele, og prøvemiddagen skal forløbe uden nogen slinger i valsen. Men baronen findes druknet i voldgraven, og hans søster Jessie mærker nu hele sin titels tyngde, for hun skal levere en arving til Egeskov af passende byrd, alt imens hun er hemmeligt forelsket i præstesønnen Johannes. 
Der er drama, druk og drag over nakken til dem, der ikke retter ind, høj som lav. Her skal man passe på, at man ikke træder ved siden af, for så klapper fælden. En spændende og karakterrig roman med en cliffhanger til slut, der skriger på næste bog i serien
 

En dag Shibata er træt af at rydde op efter de andres møder, en opgave hun har fordi hun er den eneste kvinde, ”kommer” hun til at lyve sig gravid. Nu er det så det, at løgnen giver Shibata et bedre liv! Hun kan pludselig gå til tiden, nå hjem mens der friske grønsager i supermarkedet og hun starter til mamarobics i fitnesscenteret – pludselig er hun en del af fællesskabet.
Det er en roman som med humor udstiller hverdagsdiskrimination, som sætter fokus på hvordan ligestillingen halter gevaldigt efter i det hypermoderne Japan, hvor især de gamle traditioner skaber forventninger til kvinders plads på arbejdsmarkedet og i familien. Det er en roman om en arbejdsdag og et liv så trangt og presset at man som læser, næsten ikke kan trække vejret – hvor løgnen bliver redningen – OGSÅ på det, der er den underlæggende tematik, nemlig den grundlæggende ensomhed som Shibata føler.

Undertitlen på denne spændingsroman af Christina Lund kunne passende være ”Tømmermænd i Thailand.” Velkommen til en hovedperson, der er separeret, fordrukken, for meget og for risikovillig. Cathrine Birklund er en PTSD-ramt udenrigskorrespondent, der er ved at skulle tilbage fra sin langvarige sygemelding og tilbage på skærmen hos Nyhedskanalen. Men efter en optræden på live-tv, hvor hun både er beruset og udtalt politisk sarkastisk, hænger karrieren i en tynd tråd. Da Cathrine får et tip fra sin gamle veninde Pim i Thailand om, at den danske ambassadørs datter er forsvundet sporløst, har hun en undskyldning for at flygte - også fra sin lille søn, som hun sjældent ser. 
Og der bliver drukket, knaldet og kørt motorcykel i Thailand, og det er spændende, men allerbedst er skildringen af Cathrine - vores antihelt, der er stædig som et æsel og fuld som en allike og som VIL opklare sagen sammen med Pim og hendes detektivmakker Yosuf. 
Vi venter i spænding på næste bog!

 

Lita bliver undfanget på et dansegulv i 1920’ernes Buenos Aires, hendes purunge mor Fabiola er besat af tango og sko. Ti år senere må de flygte og ender ved tilfældighedernes spil på en lille stormomsust ø ud for Canadas østkyst. Lita elsker tilværelsen på øen, Fabiola knap så meget, der er alt for mange træsko og alt for lidt tango. Øen bliver Litas magiske barndomsland, men det er et hårdt liv, hvor de er helt afhængige af vejret, fiskeriet og det ubønhørlige hav. Her møder hun en dreng med ravfarvede øjne og den første kærlighed. Hvert forår kommer japanske Mr. Saito til øen og viser film fra den store verden, det fascinerer Lita og hun lærer at klippe film. Verden buldrer løs omkring den lille ø, men selv den går ikke ram forbi da 2. verdenskrig bryder ud. Det er en fabulerende fortælling om kærlighed, film – og sko.

Harriet og Wyn har været kærester, siden de mødte hinanden i college. De har været del af en skøn vennegruppe med Sabrina, Parth, Cloe og Kimmy, og nu skal de mødes til den årlige hummerfestival i Maine i det sommerhus, der rummer de lykkeligste minder for Harriet. 
Men denne sidste gang er det et helt andet besøg, for det bliver uden Wyn … eller gør det? 
Harriet og Wyn har ikke fortalt vennerne, at er gået fra hinanden for flere måneder siden, men nu skal de agere kærester i en uge, for ikke at ødelægge Sabrina og Parths pludseligt annoncerede bryllup. Men det er svært at holde både følelser og fingre for sig selv, og måske skal der også skubbes lidt til venskaberne.
Emily Henrys intellektuelle feel good univers er fyldt med rappe dialoger, og morsom ping pong, og man får det hede hule hot undervejs. En herlig sommerbasker, der kræver lidt at køle sig ned på!
 

Anna Mette Hansen er forfatter, hun svælger i selvmedlidenhed og høvler hvidvin. Hun har lovet forlaget en krimi som kan sælges i pallevis i Bilka, men det er svært at udtænke avancerede plots, når man egentlig bare trænger til et stort glas hvid eller har voldsomme tømmermænd. Annas søn er flyttet til New Zealand, så langt hjemmefra han kan komme. På vej hjem fra hans afskedsmiddag brækker hun hånden. Da vi møder hende, er hun lige vågnet med hånden i gips efter en våd bryllupsfest, som hun stort set ikke kan erindre. Det er et stort sort hul – til gengæld er en kat flyttet ind og en mand har overnattet i sønnens værelse. Anna skal i hvert fald aldrig drikke igen -hahahaha. Det er en sjov og rørende ”coming of middleage” fortælling, som også reflekterer over den ynkelige kvinde der ikke kan styre sig – findes der noget mere skamfuldt? Det skulle da lige være ensomhed…