Lidt historie om Rådhuspladsens juletræ
Hvad er historien bag juletræet på Rådhuset, som hvert år trofast bliver tændt 1. søndag i advent?
Af Karen Sejerøe
Så er det atter blevet december og julen nærmer sig med hastige skridt. Vi pynter op med julepynt og køber juletræer, som skaber hygge med dets lysende og pyntede grangrene. På Rådhuspladsen har julen også haft sin smittende effekt, juletræet i al sin glans med dets mange lys, stjernen allerøverst og de flettede julehjerter er et smukt syn og må for alvor siges at have gjort København til en by, der stråler af jul.
Traditionen stammer tilbage fra 1914, hvor Henrik Cavling (1858-1933) fra Politikens avis i 1914 fik idéen om at opstille det store juletræ på Rådhuspladsen. Cavling var Danmarks første egentlige journalist og begyndte på Politikens avis i 1884. Senere blev han chefredaktør samme sted.
Juletræet var ikke blot et juletræ, men også en måde at dele det elektriske lys med de københavnske borgere på, da det ikke var alle der havde elektrisk lys i deres hjem. Træet blev hentet og hentes stadig hjem fra Grib skov og højden varierer fra 17-20 meter.
Nu har træet lyst på Rådhuspladsen i næsten 100 år og mon ikke juletræet de næste 100 år stadig vil lyse smukt op lige netop dér på Rådhuspladsen i hjertet af København, til glæde for folk fra både nær og fjern?