Anmeldelser og anbefalinger

A-gruppen 2.0, landlig uhygge og ingen licens til at gabe

Krimiredaktør Jesper fremhæver fem af 2024's mest spændende indkøb.

Af Jesper Marcussen

Tags

Krimi Tema - Krimi

"novA-gruppen"

Arne Dahl var en af 00’ernes mest populære arvtagere til den moderne scandi-krimi, som vi kendte den fra Sjöwall & Wahlöö: den socialrealistiske og samfundskritiske politi-ensemble-krimi. Og nu, i 25-året for udgivelsen af første bind om A-gruppen, har Dahl starten en helt ny serie op med et nyt efterforskningsteam: NOVA-gruppen.

I første bind skal vi lære gruppen og dens leder, Eva Nyman, at kende. En række klimarelaterede bombeattentater får Nyman til at kontakte sin tidligere chef, som – meget i prepper-tidsånden – bor som survivalist langt ude i skoven. Langt ude i skoven er plottet dog ikke, det er tværtimod lige på sigtekornet, og vi glæder os faktisk allerede til 2’eren.

Norrlandsk guld

Vi bliver hinsidan, men rykker meget længere nordpå, til Norrland, hvor Tove Alsterdals stemningsfulde og velplottede perle af serie om Ådalen foregår. Den hjemstavnshjemvendte politikvinde Eira Sjödin er blevet uventet gravid sammen med... ja, der er faktisk flere om buddet, og det er jo lidt noget rod. Desuden lander en speget sag på hendes bord: En dykkerundersøgelse af et gammelt skibsvrag afslører ukendte menneskeknogler. Var det mord? Jo tak, og drabssagen trækker såmænd tråde til 60’ernes politiske miljø i Ådalen - og til Eiras egen mor.

Er du ikke stået på serien endnu, så begynd gerne med Stormfald og Jordsug, som også er blandt det bedste nordic noir, der er udgivet de sidste par år. Du får måske ikke ligefrem lyst til at flytte til det barske Norrland, men du får stensikkert lyst til at bruge mere tid i Alsterdals jättebra krimiunivers.

Licens til at gabe? Not confirmed!

Er du til actionmættet spænding á la Hamilton eller Homeland, og har du en svaghed for benhårde agenttyper med utrolige færdigheder, så skynd dig for Guds skyld at sætte dig selv forrest i reserveringskøen til denne små 800 siders mursten af en thriller om agenten K. D. Faulkner. Vi har nemlig at gøre med måske årets vigtigste udgivelse indenfor genren.

Vores hovedkarakter Kane (heraf K’et) får en mission om at eskortere en værdifuld person ud af et sted i Mellemøsten, men hvis det var gået lige så glat som håbet, havde bogen nok været lidt kortere – for Kane har en ukendt modstander et sted derude, en hævnlysten type, der har verdensfreden sidst på sin ønskeliste.

Der er så uhyggeligt ude på landet

Camilla Grebe, som vi kender som en af tidens hotteste nordiske thrillerforfattere, er her i samarbejde med sin søn, Carl-David Pärson, ude med en ny thriller om mennesker med en mørk fortid, som flytter til et nyt sted i håb om en ny start.

Politikvinden Alba gør det mindre frivilligt dog: Hun er blevet forflyttet til Sundby pga. en voldsepisode på sit arbejde. Samtidig er parret, Marika og Leo, flyttet til en gård i samme område i håb om at bearbejde sorgen over deres mistede barn. Begge parters møde med Sundby bliver dog ikke som forventet, og Marika får hurtigt følelsen af, at noget ikke er, som det skal være. Og at noget slemt er på vej. 

En ”slowburn” psykologisk thriller

En af forårets mest omtalte spændingsromaner er den psykologiske thriller, Den syvende pige, af Stacy Willingham, en ”New York Times bestselling author”, som vi her for første gang kan læse på dansk. Psykologen Chloe er datter af en dømt seriemorder, og hendes barndomstraume vækkes til live, da hun finder liget af en 15-årig pige uden for sin klinik. Handler det her mon om Chloe, og hvem kan hun overhovedet stole på i sin omgangskreds?

En lille advarsel til speedlæserne: Den syvende pige er ikke en letlæst pageturner, mere en slags ”slowburn” thriller, som tager sig god tid til den psykologiske indsigt i Chloes traume. Bogen har dog været et bestsellerhit og er derfor lige nu i produktion til tv-serie på HBO.

Har du lyst til at læse flere krimiartikler som denne samt få besked om alle de nye krimier, som vi indkøber i Københavns Biblioteker? Så tilmeld dig nyhedsbrevet 'Førstevælger - Krimispecial' allernederst i denne artikel.