Historie

Europa, Nyrop og Roskilde Fjord

3 fra bogstakken. Sommerferien er overstået, men sommervejret holder ved lidt endnu. Jeg har fundet 3 bøger i den stadige strøm af nye udgivelser på biblioteket. Og vi skal vidt omkring.

Af Sune Hundebøll

Tags

Bag om København

"Historien om Europa : fra fortid til nutid : migration, naturkatastrofer, tro, økonomi og politik" er den forholdsvis lange titel på professor Jørgen Møllers nye bog.

"Historien om Europa" fortæller historien omvæltninger der gang på gang har ændret de europæiske samfund.
"Historien om Europa viser ved hjælp af fire store temaer, at kriser er en del af menneskets lod, og at de europæiske samfund har haft en formidabel evne til at lande på fødderne igen, når de er blevet væltet omkuld eller skubbet ud af balance”, hedder det på Djøf Forlaget hjemmeside.

Men hvad er bogens overordnede pointe? spørger Ulrik Langen i anmeldelsen "Små og store problemer" i Weekendavisen (9. august 2024) og svarer selv: "Med Møllers egne ord sætter det lange historiske perspektiv nutidens udfordringer i relief. I sammenligning med nogle af de begivenheder og kriser, der beskrives i bogen, er det 21. århundredes problemer mindre overvældende.
Den historiske viden om Europas historisk betingede pluralisme og åbne samfund - en globalhistorisk undtagelse - er vigtig for netop at fastholde det åbne samfund som forudsætning for at overkomme de forestående kriser. Og kriser er, som Møller skriver, nu engang en del af menneskers lod - i hvert fald i de seneste 5.000 år."

Præg på byen

Arkitekten Martin Nyrop har sat sit præg på København. Han er nok mest kendt som arkitekten der tegnede borgernes borg: Københavns Rådhus. Martin Nyrop har også tegnet Østre Gasværk, Bispebjerg Hospital, det tidligere Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm med mere.

Bogen "Dialog med samtiden : arkitekten Martin Nyrops samlede værk" af Mirjam Gelfer-Jørgensen præsenterer hans arbejde og hans tanker omkring inddragelse af natur i byen og brug af danske materialer.

"Dialog med samtiden - Arkitekten Martin Nyrops samlede værk (og virke, kunne man med rette tilføje) er ikke kronologisk opbygget, hvilket det biografiske aspekt jo ellers, må man tro, kunne have fristet til. Bogen er i stedet struktureret efter ”typer,” som forfatteren betegner det; typer, som i et langt liv i mange tilfælde er knyttet til samfundsrelaterede eller ideologiske holdninger, hvilket netop gør en typologisk opbygning relevant, faktisk indlysende. Hertil kunne man føje, at Nyrops uhyre omfattende værk, hans oeuvre som det gennemgående betegnes, netop kalder på den typologiske struktur, for overhovedet at få greb om og overblik over netop mandens oeuvre. Diversiteten er stor, produktionen enorm. Et én mand har kunnet præstere et sådant værk er virkeligt imponerende. Det er bogen om manden også" skrev Henrik Gjøde Nielsen i anmeldelse af "Dialog med samtiden" på Historie-online.dk.

Ud af byen

Nogle gange er det rart at komme lidt ud af byen. Og oplandet til København har meget at byde på. I guidebogsserien 111 steder er der kommet en ny udgivelse om Roskilde Fjord: "111 steder ved Roskilde Fjord som du skal se".

Bogen er skrevet af Heidi Fjelstrup som er vokset op lide uden for Roskilde, og som i dag bor centralt i byen med mand, to børn og en kat.

"111 steder ved Roskilde Fjord som du skal se" rummer anderledes og sjove oplevelser i og ved Roskilde Fjord. Mange af seværdighederne ligger klos op ad fjorden, nogle ligger ude i fjorden, og andre finder du lidt inde i landet.

God læselyst