Københavns historie

København og rock

Fra bogstakken: Fotografer er der så rigeligt af. Vi går alle med et kamera i lommen og deler vores indfangede indtryk på Instagram, Bluesky, Pinterest og alverdens andre sociale medier. Der er en overflod af visuelle udtryk.

Af Sune Hundebøll

Men der er fotografer, og så er der fotografer. Sidstnævnte, de faguddannede fotografer, som ikke bare kan lidt om det gyldne snit og blænde. De, der har øje for de særlige motiver, den helt rigtige beskæring, lys, farvebalance m.m. – og på én gang. Den slags fotografer er der ikke så mange af.

Susanne Mertz er den slags fotograf, som der er få af. Ikke bare kan hun sin teknik og finde sine motiver. Susanne Mertz har været de rigtige steder og mødt interessante mennesker, hvis man som jeg er lidt til rock 'n' roll eller storbystemning.

I slutningen af 2024 udkom bogen "Foto: Susanne Mertz". Undertitlen "Mit liv i billeder" sætter rammen.

Det ældste foto i bogen er fra 1947. Fotografen er ukendt, motivet er Susanne Mertz i en gulvspand. Fra slutningen af 1950'erne er det Susanne Mertz, der er fotografen, og fra 1960'erne tager det fart.

Susanne Mertz kom i lære hos kgl. hoffotograf Rigmor Mydtskov og Steen Rønne. Fotoopslagene er suppleret med korte tekster om fotografens liv. Efter fem år hos Rigmor Mydtskov og Steen Rønne er næste kapitel i bogen (og Susanne Mertz' liv) Paris.

Indkøberen på Christiania. Foto: Susanne Mertz, 1976.
Sofiegården. Foto: Susanne Mertz, 1969. Fotografierne er udlånt af forlaget.

Musikken og byen

I 1973 var Susanne Mertz tilbage i København og havde travlt med at være hippie. Herefter følger stormen på Sofiegården, Roskilde Festival og reception for Gas 2, og vi møder Stig Møller og Wili Jønsson m.fl. Indimellem er der stemningsbilleder fra Christianshavn/Christiania og andre lokaliteter i København.

Et kapitel er rene bybilleder, et stemningsfuldt blik på et København. Og fra samme tid følger et kapitel om Gasolin, flere musikere følger – hovedsageligt dem, der har rod i 1970'erne og 1980'erne.

Efter al musikken følger skuespillere og forfattere. Og værket slutter af med kapitlerne Fædre og børn og Familie.

Som det fremgår, er der masser af kulturpersonligheder i bogen. Ud over at være en dygtig fotograf har Susanne Mertz formået at være de rigtige steder og møde de rigtige personer.

"Foto: Susanne Mertz" har der stået under mange stemningsfulde fotos. Nu er det også titlen på en flot fotobog af høj kvalitet. Bogen dokumenterer fotografens liv, og måske vigtigere: en del af Københavns historie og en del af dansk rock- og kulturhistorie.

Det er helt rart med et redigeret fotoværk.