Anmeldelser og anbefalinger

EM: Fodboldbøger og forfatterlandshold - anden halvleg

EM er stadig i gang! I denne uge har BIBLIOTEKET udtaget et udvalgt hold af internationale stjerner, der skal tage kampen op mod det danske forfatterlandshold. Og husk: Så længe bolden er rund kan alting ske!

Af Felix Rothstein

Fodbold er verdens vigtigste ikke-vigtige ting og derfor har det smukke spil naturligvis også en vigtig plads i litteraturen. I sidste uge udtog vi et stærk dansk litteraturlandshold - og i denne uge er vi kommet til modstanderne: Et udvalgt hold af internationale stjerner. Holdets stamme udgøres af en række solide norske og engelske spillere mens profiler fra Østrig, Spanien og Uruguay tilfører både fightervilje og elegance. Og som det hører sig til for enhver god slutrundetrup, gemmer denne også på en udtagelse, der både har overrasket presse og fans! 

 

Målmand

Den kontroversielle østrigske Nobelpristager Peter Handke har fået pladsen mellem stængerne af den simple grund, at han har skrevet en roman med den fabelagtige titel ’Målmandens frygt for straffespark.’ At han så helt har misforstået frygtdynamikken mellem keeper og angriber – og at han fejlagtigt lader sin fortæller konstatere, at en god fodboldkamp er helt tavs – lever vi med. Handkes roman handler trods alt mest om et eksistentielt tomrum…  

Forsvar

Det internationale hold spiller med tre bomstærke spillere i det centrale forsvar og to aggressive wingbacks: Socialrealisten Alan Sillitoe, hvis roman ’Lørdag aften, søndag morgen’ om en ung fabriksarbejders liv naturligvis begynder med en fodboldkamp, udgør sammen med David Peace, der har skrevet biografiske romaner om managerlegenderne Brian Clough og Bill Shankley, en benknusende og bister duo. De får selskab af den mere milde (men hårdtarbejdende) Nick Hornby, der er lige så kendt for at være Arsenal-fan som for at være romanforfatter, læs bare ’Fodboldfeber.’ Den baskiske forfatter Bernardo Atxaga, hvis hotelkrimi ’Ene mand’ foregår under VM i Spanien 1982, pløjer linjerne op på venstrebacken mens den tidligere britiske ’Poet Laureate’ Carol Ann Duffy er med som truppens store overraskelse. Hun har nemlig både skrevet om fodboldspil mellem tyske og engelske soldater under 1. verdenskrig – og et hyldestdigt til kvindefodbold!  
 

Midtbane

Avantgardeforfatteren BS Johnson arbejdede som fodboldreporter for avisen The Observer og hans eksperimenterende roman ’De ulyksalige’ – som består af 25 løsark, der kan læses i vilkårlig rækkefølge – handler da også om en fodboldjournalist. Om sorg og erindring, om kroppen og tidens skrøbelighed. Norske Dag Solstad (ja ja, der er et t for meget i startopstillingen...) har, udover en række forrygende romaner, også skrevet levende reportageessayistik fra VM – ofte sammen med forfatterkollegaen Jon Michelet – og derfor er han selvskrevet på holdet. Holdets 10’er, den store stjerne, er naturligvis Karl Ove Knausgård – forfatteren, hvis foretrukne resultat er 0-0 og hvis yndlingsspiller er Ángel Di Maria på grund af dennes lighed med Franz Kafka. Sammen med svenskeren Fredrik Ekelund skrev han fodboldbrevbogen ’Hjemme - Ude’, hvor de deler tanker om liv og død, kunst og politik, Brasilien og Argentina under VM i Brasilien 2014. 

 

Angreb

Uruguayanske Eduardo Galeano var muligvis fodboldlitteraturens største intellektuelle. Som journalist, debattør og romanforfatter skrev han om latinamerikansk historie, om kolonisering og erindring og om politik og revolution. Og om fodbold. ’Fodbold i sol og skygge’ forener forfatterskabets vigtigste emner. Anden halvdel af denne farlige angrebsduo er krimiforfatteren Jo Nesø. Han har vist nok aldrig skrevet om fodbold, men i 1978 scorede han sejrsmålet da Molde FK vandt Norgesmesterskabet for juniorer – sæsonen efter blev han rykket op i seniortruppen i 1. division, hvor han kom til at spille sammen med den senere danske landstræner Åge Hareide!  Hvad kunne det ikke være blevet til, hvis Nesbø ikke var blevet fodboldinvalid som 19-årig?

 

På bænken

På bænken er den norske digter Audun Mortensen, hvis lille pamflet fra 2018 simpelthen hedder ’Fotballspillere som rimer’.  Her kan man f.eks. læse: ’har senegal noen / bedre enn sadio mané / presterer tyskland maks / uten leroy sané / hvorfor gjenvinnes ballen / alltid av frankrikes kanté.’ Bogen er desværre ikke at finde i Københavns Bibliotekers samling – men så kan man bare læse hans bog ’Dyr jeg har møtt’ i stedet. Ved siden af ham sidder den norske forfatterkollega Lars Saabye Christensen, der har skrevet den lille bog ’Etter mesterskapet’, om fodbolden og litteraturens ligheder: At digte er at drible. Yderst på bænken sidder Roddy Doyle fra Irland, der har skrevet fodboldbiografier om Roy Keane og Liam Brady – og en bunke romaner. F.eks. ’The Van’, hvor VM 1990 spiller en vigtig rolle.