7 fantastiske forfattere til børnelitteraturfestival

Når Københavns nye børnelitteraturfestival Vi <3 bøger første gang finder sted til marts næste år bliver det med syv helt fantastiske forfattere som hovednavne og dertil et mylder af spændende børneaktiviteter på alle Københavns Biblioteker.

Lene Kaaberbøl, Josefine Ottesen, Kim Fupz Aakeson, Adam O., Jan Kjær, Jennifer Bell og Kenneth Bøgh Andersen – disse syv kendte og elskede forfattere udgør hovednavnene i ”Vi <3 bøger” børneprogram til næste års børnelitteraturfestival. Her vil de være med til at forvandle biblioteksrummene på tværs af byen med deres fantastiske fortællinger.

Middelaldermagi, manga, sci-fi og horror
De syv forfattere bidrager på hver deres måde til at vise spændvidden i årets festivaltema. Bøgh Andersen rammer plet med sine horror- og science fiction fortællinger. Fupz viser på den ene side, hvordan hverdagen pludselig rummer fantastiske dimensioner bare i kraft af vores forestillingsevne, og Bell vender på den anden side hverdagen og den kendte verden på hovedet, så intet længere er, som det burde være. Ottesen bevæger sig smidigt over eventyr og dystopier såvel som historiske romaner med fantastiske elementer og fuldbyrdet fantasy. Kaaberbøls magiske middelalderuniverser har fortryllet mere end en million læsere på verdensplan, mens Jan Kjærs fantasy og sci-fi historier gennem et væld af tegne- og fortælleteknikker behandler eksistentielle spørgsmål om at høre til og hvordan man kan føle sig ensom eller forkert.

Meget mere end forfattermøder
Børneprogrammet kommer også til at rumme teaterforestillinger, der tager udgangspunkt i både den danske eventyrtradition og græske mytologier og gudefortællinger samt workshops med blandt andre illustrator Tove Krebs Lange og kunstner Maya Peitersen. Udover et børneprogram kommer festivalen også til at tilbyde særskilt indhold til forældre og fagfolk.

Det færdige program vil være at finde online i slutningen af januar og det trykte program kan findes på bibliotekerne og i hele byen fra slut februar.

Københavns Biblioteker glæder sig til at fejre læselysten sammen med Københavns små og store borgere til marts​.

 

FORFATTERBIOGRAFIER:

Lene Kaaberbøl: 

Oplev Lene Kaaberbøl, den kanoniske forfatter bag de populære fantasyfortællinger om Skammerens Datter og Vildheks, der både har gået deres sejrsgang som bøger i hele verden, på teaterscener rundt omkring i hele landet, og på det store lærred. Senest med Vildheks-filmatiseringen i oktober 2018 og den anden Skammerens Datter-films premiere i januar 2019. Lene Kaaberbøl vil fortælle om sine bøger, sine eventyrlige universer og sit forfatterskab på BIBLIOTEKET på Rentemestervej, Kvarterhuset, Vesterbro og Østerbro Bibliotek.

Foto: Sanne Berg

Josefine Ottesen 

Josefine Ottesen har om nogen bidraget til den danske børnelitterære skattekiste, og flere generationer af børn er vokset op med hendes eventyrlige historier om Krystalhjertet: Historien om Mira, Eventyret om fjeren og rosen, og ikke mindst hendes middelalderinspirerede fantasyhistorier som den prisbelønnede Krigeren-trilogi og Danerriget, og mange, mange flere. I vil kunne høre om hele Josefines fantastiske univers, når hun til marts gæster Vi <3 Bøger og fortæller løs på Hovedbiblioteket, Østerbro, Vesterbro, Tingbjerg og Kvarterhuset på Amager.   

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Jan Kjær 

Jan Kjær er en yderst populær forfatter og illustrator, der har udgivet i 15 lande, og har 53 bøger bag sig. Han er især kendt for sine eventyrlige fortællinger om Nomerne, og debuterede i 2004 med sin første ‘rigtige’ bog Manga – 20 tips & tricks. Samme år påbegyndte han arbejdet på Taynikma-serien med Merlin P. Mann. Fra 2005 til 2012 lavede de 18 Taynikma-bøger sammen. Og de har endda lavet en Taynikma-kortfilm “Legenden om Rax”. Jan Kjær vil fortælle for daginstitutioner på Christianshavn, Husum, Øbro/Jagtvej og Valby Bibliotek, og for familier på Kulturstationen Vanløse.

Foto: Hanne Paludan Kristensen

Adam O. 

Adam O. er primært kendt som tegner og debuterer her som romanforfatter, men han har selv illustreret de flotte firefarvede opslag, der indleder hvert kapitel og giver læserne lyst til lige at læse ét mere. Flugten fra Danmark er en spritny dystopisk fremtidsfortælling, om et Danmark, der er omdannet til en gigantisk losseplads, og alle danskere er tvangsflyttet til andre lande. Søskendeflokken Ramona, Bowie, Peter og Lærke bor med deres forældre i kuplen NyKøbenhavn på Grønland. De glæder dig til at besøge deres bedstefar i Sverige, når sommerferien starter lige om lidt. Men intet går som planlagt, og efter et flystyrt befinder børnene sig pludselig alene i Danmark - hvor storskrald og gamle robotter dumpes og efterlades til skrot. Adam O. vil levende tegne og fortælle om denne bog, og lære lidt fra sig om at illustrere til børn og barnlige sjæle på Østerbro Bibliotek, Kulturstationen Vanløse, Kvarterhuset på Amager, Hovedbiblioteket og Tingbjerg Bibliotek.  

Foto: Saif Ahmed

Jennifer Bell 

Jennifer Bell er intet mindre end en international fantasystjerne. Den britiske forfatter debuterede i 2016 med De Ualmindelige – Den bøjede mønt, der senere er blevet til en hel trilogi om det magiske parallelunivers Lundinor, der ligger under Londons gader, og hvor helt almindelig ting som mønter, tasker, toiletbørster og timeglas har helt andre, magiske egenskaber. Eksempelvis at kunne flyve eller gøre sig usynlig. Vi følger søskendeparret Ivy og Seb, der rodes ind i et hæsblæsende eventyr af en familiehemmelighed, da deres bedstemor indlægges, og mystiske mænd ransager deres hus. De når kun lige at flygte da en hemmelig ven kommer og redder dem til Lundinor – med en toiletbørste. Kom og hør engelske Bell fortælle om, hvordan dét kan hænge sammen, og hvordan hun fandt lysten til at skrive for familier på Hovedbiblioteket, Østerbro Bibliotek, Kulturstationen Vanløse, Vesterbro Bibliotek og på Nørrebro Bibliotek for skoler.  

Kim Fupz Aakeson  

Et enkelt blik på Kim Fupz Aakesons forfatterskab vidner om en omfattende liste: 70 bøger udgivet til børn, unge og voksne – samt manuskripter til film og tv – hvoraf “Den eneste ene” satte en tyk steg under navnet Fupz Aakeson som manuskriptforfatter. Børnebøgerne er ofte præget af hverdagen og hverdagsreplikkerne tilsat en fantastisk historie. Det fantastiske i hverdagen findes i Fupz’ serie om drengen Vitello, der bor ved Ringvejen med den lidt fraværende - men kærlige - mor. Vitello har 3 gode venner; Tvillingerne Hasse eller/og Max samt Møgungen William – og en klam kæreste Kamma. Serien har det hele: det moderne barns verden, der med humor revser de voksne og taler børns sprog. Det er socialrealisme i øjenhøjde, krydret med barnets fantasi, der brager igennem hverdagen til stor morskab. Fupz Aakeson vil fortælle til store og små på Tingbjerg Bibliotek, Hovedbiblioteket og Østerbro Bibliotek.  

Foto: Robin Skjoldborg

Kenneth Bøgh Andersen 

Kenneth Bøgh Andersen skriver fantasy og gys, så de små hår rejser sig – og man må tjekke en ekstra gang om der nu stod én inde i skabet. Kenneth Bøgh Andersen slog sit navn fast som fantasy forfatter med trilogien “Slaget i Caïssa” om drengen Frode der er døende og vågner op fra en mærkelig drøm og opdager at hans værelse er forsvundet i en tyk, uigennemtrængelig tåge. Det er en fantastisk serie om en krig mellem den sorte og hvide konge, hvor Frode bliver en vigtig brik i spillet. En anden serie, der også har givet Bøgh sit gennembrud er “Den store Djævlekrig”, der er i 6 bind. Det er historien om dydsmønsteret Filip, der fejlagtigt bliver djævlens arvtager - djævlen får simpelthen fat i den forkerte dreng. “Den store djævlekrig” er netop nu sat op som mucical i København, Århus og Herning og oversat til engelsk. Kenneth Bøgh har desuden skrevet serien “Antboy” , der er blevet lavet til 3 film. Du kan opleve forfatteren for familier på Tingbjerg bibliotek og for skoler på Vigerslev Bibliotek, Øbro/Jagtvej og Solvang Bibliotek.

Foto: Asger Simonsen

Spørg biblioteket