5 bøger til tasken

Jeg har helst en bog med i tasken. Så er der noget at læse i når jeg køre med S-tog eller har en halv times ventetid mellem to møder. Nogle gange bliver tasker lidt tung, men med digitale bøger på min tablet har jeg reduceret belastningen på min ryg. Her er fem gode københavnerbøger der lette at have med.

Da København blev voksen af Carl Muusmann
Forfatter og journalist Carl Muusmann tegner et portræt af København og dens udvikling fra nytårsnat år 1900 og de efterfølgende 13 år. Dette var en periode i Københavns historie, hvor byen, ifølge Carl Muusmann, udviklede sig fra at være en stor provinsby til at blive en lille storby. Bogen udkom første gang i 1932. Året efter udgave Carl Muusmann Da Storkøbenhavn var lille, om byens udvikling fra Frederik 8. bestiger tronen i 1906 frem mod 1. verdenskrigs begyndelse.

København, du har alt af Peder Bundgaard
Tegner og forfatter Peder Bundgaard er en alsidig herrer. I denne bog, med undertitlen "1000 års byhistorie - fra Absalon til Gasolin", fortæller har personligt og uhøjtideligt om Københavns historie og gør det lidt sjovere at gå på opdagelse blandt byens seværdigheder. Første gang udgivet i 1996, hvor lektør Jens Bråten skrev at Peder Bundgaard " i et frisk og nutidigt sprog - og med skæve vinkler - giver sit eget billede af København på godt og ondt."

Strøget af Palle Koch
Knap 200 sider om Strøget i København.
"Ak ja, der er meget at sige om Strøget og om danskerne på Strøget. Palle Koch får sagt ikke så lidt. Han siger det i hurtige glimt, snupper ikke så lidt fra andre forfattere. Lidt tilfældigt kan det måske virke. Men der er trods alt en sammenhæng, for Palle Koch er en journalist med ben i næsen og sprog i fingerspidserne. "Informations" nyder godt af ham til hverdag. Strøget har nydt godt af ham i denne særlige anledning." Skrev Ole Hyltoft Petersen i Aktuelt 2.12. 1967, da bogen udkom første gang på tryk.

En baggårdsrod i København af Allan Mylius Thomsen
Allan Mylius Thomsen er en god fortæller, der gerne underholder med historien om foreningen PIV, der havde sin storhedstid før der kom toiletter i de københavnske lejligheder. Dengang man derfor skulle i gården, når man skulle. (PIV = pis i vasken)
I denne bog giver Mylius Thomsen et tidsbillede af en proletardrengs opvækst på det ydre Nørrebro. I Politiken (20.10. 2001) skrev Mette Winge: "Mylius Thomsen finder, at 1950'erne er et glemt tiår, et tiår, som ingen interesserer sig for, og han har derfor taget sig for at rette op på dette ved at berette om, hvordan livet formerede sig i København set ud fra det hjørne af verden, hans forældres toværelses lejlighed udgjorde."

København : historie af Palle Lauring
Det er vel nærmest en arketype på en bog der gennemgår byens huse og kvartere fortalt af Palle Lauring. Med realeksamen fra Frederiksberg gymnasium 1927 samt vidtstrakt selvlæsning og museumsstudie i bagagen, blev Palle Lauring en af sin tids populære historiefortæller.
"København : historie" er sidste del i serien "Rejse i Danmark". Her kan du læse historierne om de gamle torve- og gadenavnes morsomme oprindelse og om Kristian IV‘s imponerende Rundetårn, Børsen og Holmens kirke. Du får beretningen de dramatiske brande, der gennem århundrederne har hærget København og har sat gang i nybyggeri, hvor det gamle var blevet udslettet.
En ældre sag fra 1962, her i ny digital udgave.

16.01.19