Arkitektur, krig og forlig

3 fra bogstakken: Hver uge kommer der nye, spændende bøger på bibliotekernes hylder. Jeg har valgt 3 titler ud af bogsstrømmen. Det er én om hovedværkerne i nyere dansk arkitektur, én om danske kilder til historien om 1. Verdenskrig og endeligt en om et forlig med stor betydning for Danmarks nyere historie.

"Ny dansk arkitektur", af Kristoffer Lindhardt Weiss, præsentere 10 nyere bygninger af ti tegnestuer. Bogen stiller skarpt på hvad det er, der gør dansk arkitektur til noget særligt.

Asbjørn Agerschou har researchet i aviser fra 1914 og fundet fortællinger om blandt andet mennesker, som bliver fanget på den forkerte side af en grænse og fødevaremangel.

"Agerschou har præcist og pietetsfuldt samlet stof fra de dramatiske efterårsmåneder i 1914, og som sådan er " Den Store Krig" et historisk repetitionskursus af de både sjældne og lærerige. Alligevel keder læseren sig undervejs, da det langtfra er alle artiklerne, der tåler genlæsning", skrev Kristian Østergaard i "Sønderjyder i tyskernes krig" i Kristeligt Dagblad (20.02. 2023)

Kanslergadeforliget

Kanslergadeforliget er et stort politisk forlig indgået i 1933 mellem Socialdemokratiet (S), Det Radikale Venstre (R) og Venstre (V) natten mellem den 29. og 30. januar 1933. Forliget er opkaldt efter statsminister Thorvald Staunings bopæl, Kanslergade 10.

"Kanslergadeforliget" er udgivet i serien 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag. Om bogen skriver forlaget: "Landbruget var i dyb krise. Arbejdsløsheden i byerne var tårnhøj. En storkonflikt lurede. Den 29. januar 1933 trak indædte politiske modstandere tov om landets fremtid i statsminister Staunings private gemakker. Først klokken fire næste morgen, efter en forsonende dram, kunne de luske hjem med en aftale i hånden. Kanslergadeforliget var født! Snart begyndte myterne om den dramatiske nat at blive spundet: Var forliget et bevis på et samarbejdende folkestyre, der lagde en grundsten til velfærdsstaten, eller var det en nødløsning i et kriseramt samfund, hvor arbejdsløse brostensbevæbnede ballademagere vendte parlamentarismen ryggen?"

Bogen blev anmeldt på Historie-online.dk (08.03. 2023) hvor Christen Bonde skrev: "I noterne, der er på forlagets webside, ser man, at bogen Kanslergadeforliget bygger på et omfattende samtidigt materiale, der undervejs bliver suppleret med centrale aktørers erindringer og senere historiske analyser. Bogen er velskrevet, argumenterne er gode, og forfatteren har en omfattende viden om 1930´erne. Læseren føler sig i sikre hænder. Kristina Krake har skrevet en anbefalelsesværdig bog."

Bliv førstevælger til de nye bøger

Nyhedsbrevet Førstevælger er til dig, der elsker bøger.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en forlomme

Få besked om de nyeste bøger direkte i din mailbakke!

Få de nyeste bøger og litterære trends direkte i din mailbakke!

11.04.23