Billede: Julie Ottosen

Bibliotekarerne anbefaler digtsamlinger

02.03.20
Denne gang står den på digtsamlinger. Måske er du hardcore digtlæser, eller måske er du nybegynder som Julie – vi har anbefalinger til både den hardcore og begynderen.

Julies anbefalinger:

"Everybody calm down" – Sarah Cohr Lützen

Ærlig talt er digte ikke det jeg læser mest af. Ofte tænker jeg på digte som fine, smukke, og til tider en smule uforståelige – har du det på samme måde, er Everybody calm down det perfekte sted at starte med at læse digte. Everybody calm down er en samling af lyriske yogavejrtrækningsøvelser tilsat fine illustrationer og en god portion humor. Yogadigtene er stort set alle bygget op om en dyb indånding og en udånding, fx: "Når jeg ikke kan finde meningen med mit liv/ tager jeg en dyb indånding/ og minder mig selv om/ hvor privilegeret min vestlige tilværelse er,/ men på en udånding kan jeg alligevel ikke rigtig mærke/ det privilegium/ og derfor rejser jeg til Indien." Digtene fortæller en historie om digterjegets søgen efter meningen med livet, kærligheden, hende selv og verden omkring hende.

"Atlanterhavet vokser" – Julie Sten-Knudsen

Denne korte bog består af små tekster, hvori digterjeget beskriver sit forhold til sin halvsøster, hvis far stammer fra Congo. Søsterens mørke hudfarve sætter hverdagen og livet i et helt andet perspektiv, som giver nye spørgsmål om slægtskab, identitet og racisme. I en række erindringsglimt fortæller digterjeget om oplevelser i skolen og på vejen sammen med søsteren, der gav anledning til skeptiske og fordomsfulde bemærkninger, og jegstemmen undersøger også Congos dramatiske historie for at forstå sin søsters helt anderledes familiebaggrund. Ligesom i Everybody calm down er de lyriske tekster lette at læse. Digtsamlingen er fantastisk og alle som finder  race- og identitetsproblematikker interessante bør læse den.

"Mælk og honning" – Rupi Kaur

Canadisk-indiske Rupi Kaur er på rekordtid blevet verdenskendt for sine digte og illustrationer, som hun har delt via sin profil på Instagram. Hun skriver små tekstbidder om bl.a. kvindelighed, kærlighed, selvforståelse, identitet, seksualitet, misbrug og heling. Digtene er struktureret i fire dele, tituleret det smertende, det elskende, det ødelæggende og det helende. Digtene er tydeligt præget af disse forskellige affektive temaer og bearbejder nogle af de samme emner. Digtsamlingen er grafisk vellykket, med sorte sider, som adskiller bogens fire dele og enkle, sorte stregtegninger omkring en del af digtene. Digtsamlingen er lettilgængelig og meget relaterbar.

"Jeg bruger min krop som et møbel" – Veronica Katinka Martzen

En digtroman. Sådan bliver Veronika Katinka Martzens bog beskrevet. Eller måske bør jeg sige Anna Juul? For ved udgivelsen af denne temmelig anderledes roman tog hun os alle ved næsen og udgav sin digtroman under et pseudonym eller rettere sagt satirisk karakter, som blev opfundet i Radio24syv.

Når ’Jeget’ foreslår ’Tilrettelæggermennesket’, at ’Jeget’ skal have sin egen reportageserie på DR3, er det udelukkende lattermusklerne, der bliver aktiveret. For det er altså sjovt at læse, om end noget skørt. Læs Jeg bruger min krop som et møbel hvis du har lyst til noget anderledes, skørt men morsomt litteratur. Se dog først en video med Veronica Katinka Martzen, så du kender hendes stemme!

"Den fnuggede himmel-pop-trompet" – Birgitte Krogsbøl

Den fnuggede himmel-pop-trompet er en mageløs rim- og remsebog, hvor illustrationer og tekst er unikke og skæve, men sammen skaber noget enestående. Bogen er en blanding af digte, ord og ordsammensætninger og lister. Krogsbøl leger med sproget og begreber, og bogen er intet mindre end en fornøjelse at læse! Selvom det er er en børnebog, er den mindst lige så fornøjelig for barnlige sjæle.

"Dyr med næb ordnet efter antal vinger" – Birgitte Krogsbøl

Titlen er lidt fjollet, og det passer perfekt til bogen som er gakket på en både begavet og poetisk måde. Birgitte Krogsbøll opstiller den ene liste over dyr og ting efter den anden, og de er systematiseret efter de mest utrolige kategorier, fx "dyr med sund mad i navnet, ordnet efter ordbredde" eller "ting, der begynder med k, glemt at købe, bittert erkendt efter lukketid, ordnet efter grad af bitterhed, stigende orden", hvorpå en række eksempler angives. Dyr med næb ordnet efter antal vinger bør stå på din liste over bøger du har læst.

Cæcilies anbefalinger:

Stemningsmættede og overraskende sproglige finurligheder
Grotrian: "Mit nøgne hjerte"

Mit nøgne hjerte er en samling af tankevækkende og særegne digte, der med sine originale ordsammensætninger sætter nye grænser for sproget og skaber en stor sproglig oplevelse. Det er digte, der skal læses langsomt, så man rigtig kan smage de stærke billeder. Grotrians digtning med sine overvejelser om livet og troen i et vildt billedsprog er helt sin egen. Digtene kredser om store temaer som livet, troen, kærligheden og skrivekunsten. Hvis du lige som mig holder af at blive overrasket og udfordret af sproglige finurligheder, så lån og læs Mit nøgne hjerte.

Kraftfulde feministiske digte
Rich: "Drømmen om et fælles sprog"

Adrienne Rich skriver i sine digte om hverdagen og verdenssituationen, som hænger uløseligt sammen, om sultkatastrofer og krige, om søsterskab og moderskab, om kærlighed, om drømmene og en akut længsel efter en anden og bedre verden. Selvom de færreste i Danmark kender til Rich, så er hun på den anden side af Atlanten anerkendt som en af det 20. århundredes vigtigste forfattere. Kraftfuld indignation, længsel og sårbarhed går hånd i hånd i Richs digte. Hun søger stædigt og dragende efter et sprog, der kan trodse ensomhed, tavshed, undertrykkelse og fortrængning. Digtene er smukke og radikale og lige så relevante i dag, som da de oprindeligt udkom i USA. Læs, læs, læs!

Revolutionerende og kontroversiel poesi
Lorde: "Der er ingen ærlige digte om døde kvinder"

Lordes digte kredser om undertrykkelse, vold, magtforhold og kærlighed, fx: "Jeg er fanget i en ørken af rå skudsår/ og et dødt barn slæber sit knuste sorte/ ansigt ud over kanten af min søvn...". Audre Lorde var i sin levetid en meget berømt forfatter og havde stor betydning for den anden feministiske bølge, og hendes popularitet har i de seneste år været stødt stigende. Hos Lorde er poesien meget mere end form og indhold. Den er revolutionerende. Smerten og desperationen råber ud af siderne. Hendes digte er ikke for sarte sjæle, men der er virkelig noget på spil, og det drager og bevæger.

Materialer