Billede: Julie Ottosen

Bibliotekarerne anbefaler fantasy

02.04.19
Hver sidste torsdag i måneden anbefaler 2 af Vanløses bibliotekarer bøger. I marts var det Kathrine og Julie der anbefalede bøger, og denne gang er temaet fantasy for voksne. Som altid, er det lidt svært at begrænse anbefalingerne - derfor er der denne gang 9 anbefalinger.

Kathrines anbefalinger:

"I døden og videre" – Jacob Kokkedal

"I døden og videre" er en spændende, underholdende og barsk nyere dansk serie, som i stil og opbygning minder om klassisk fantasy a la Sværd og Trolddom og Tolkien. Den er dog på ingen måde en kopi og det er lykkedes forfatteren at skabe et både genkendeligt og nyt univers med alverdens mytiske skabninger og naturligvis en ond troldmand, der søger at overtage verden efter mange års fred. Det er dog i de to hovedpersoners relation man finder det rigtige mesterværk. Den lille prins reddes af en gammel fordrukken krøbling, der viser sig at have mere at byde på end øjet kan se. Prinsen er ikke interesseret i kamp og sværd, og vil hellere læse, men den går ikke i et kongerige på kanten af krig og krøblingen Balt indvilger i at træne drengen.
Anbefales især til garvede fantasylæsere.

"Den halve konge" - Joe Abercrombie

"Den halve konge" er et umage eventyr om en konge, der aldrig skulle have været konge, men da hans forgængere bliver forrådt står han pludselig med en krone på hovedet. Yarvi mangler en hånd og kan ikke kæmpe, som en konge bør og må i stedet regerer med hovedet - noget de færreste nu ville synes var en udpræget dårlig ting.
Men når ingen frygter en er det svært at holde fast i et kongerige og Yarvi har ikke fået den fornødne uddannelse siden han aldrig skulle bestige tronen. Han ender sammen med gruppe udstødte, der gør langt mere for hans selvopfattelse og selvværd end hans familie nogensinde har gjort. Det fremragende ved denne serie er i høj grad Yarvis udvikling og indre dialog og kamp med hvad han har lært hele sit liv.
Anbefales til både nye og garvede læsere.

"Amerikanske guder" – Neil Gaiman

"Amerikanske guder" er et mesterværk. Anderledes kan jeg ikke sige det. Neil Gaiman er en historiefortæller uden lige og dette er et af hans mest omfattende værker. Historien omhandler guderne - alle de gamle guder der endte i smeltediglen Amerika fra alle verdens afkroge og deres kamp for overlevelse i en verden der har fået nye guder: TV, penge, computere…
Shadow møder en mystisk mand, da han kommer tidligere ud af fængslet for at deltage i sin kones begravelse og ender med at arbejde for ham på en rejse gennem et både genkendeligt og skjult USA. Han hvirvles ind i både en overjordisk krig og et forsvindingsmysterie i den lille by hvor Mr. Wednesday skjuler ham. Sideløbende får vi historier om hvordan nogle af guderne kom til Amerika. Men hvis man er nogenlunde stærk i engelsk, så bør man ikke læse denne bog, men lytte til den på eReolen Global hvor den findes som fullcast radiospil med passager læst op af Neil Gaiman selv. Det er en fantastisk oplevelse.
Anbefales til garvede fantasylæsere - men også alle der ikke læser fantasy. Faktisk bare til alle.

"Dronningen af Tearling" - Erika Johansen

"Dronningen af Tearling" havde sin begyndelse - længe før vi træder ind i fortællingen - i vores verden, men Tearling og en gruppe troende på en bedre og simplere verden drog ud på en rejse hvor de endte i en ganske anden verden. Her bosatte de sig i et lille kongerige Tearling uden moderne medicin og videnskab. Århundreder senere møder vi Kelsey som er blevet gemt af vejen langt fra hovedstaden, så hun ikke bliver myrdet, mens hun lærer at være dronning. Det er skæbnen for alle Tearlings dronninger og var også for Kelseys mor. Kelsey er ikke smuk eller yndefuld, hun er tyk og ikke særlig pæn og en del af historien er også hvordan hun kommer overens med ikke at ligne en smuk og yndefuld regent, men i stedet sætte pris på sin viljefasthed, sit mod og sin styrke. Da hun vender tilbage til sit kongerige finder hun nemlig ud af at hendes mor ikke blot var en elendig regent men en kujon, der endte med at sælge sit eget folk som slaver. Det skal Kelsey nu enten rette op på eller fortsætte med for rigets bedste - men de er et lille kongerige og har ingen nævneværdig hær. Og på den anden side af grænsen regerer en ond og magtfuld troldkvinde som sætter umådelig stor pris på sine slaver som bliver brugt til både almindelige tjenere, sexslaver og tortur.
En barsk fortælling der både kan læses af nye fantasylæsere og garvede.

Julies anbefalinger:

"Kragens kald" – Leigh Bardugo

Kaz har et brændende ønske om at styre Ketterdams gader, med ham som overhoved for det hele. For at det kan lykkedes, har han brug for hjælp. Han skal have hjælp fra 5 andre forbrydere, som besidder lige de evner, som han står og mangler. De skal nemlig bryde ind i et uindtageligt fængsel og hente en fange ud, hvor det siges at ingen kan flygte fra. Dette betyder at dødstruslen er stor og værst af alt, skal de samarbejde, og det er svært, når mange af dem har en speciel fortid. Kort fortalt er denne bog en fuldstændig unik og usædvanlig blanding af mørk fantasy og kup-plot. Hvis du husker filmen ’Ocean’s 11’ med dens underspillede humor, kreative og udspekulerede kup, så har du grundfornemmelsen af den fremragende underholdning, du har i vente.

"Solstenen" (Children of blood and bone: 1) – Tomi Adeyemi

Engang var Orïsha et land fyldt med magi. Man kunne fornemme magien overalt. Men sådan er det ikke længere. Efter at den grusomme konge Saran har forfulgt og dræbt alle magikere under Udrensningen, er der kun få gudsbenådede tilbage. De bliver behandlet usselt og kaldt maddiker af kongens soldater. Da Zélie var barn, så hun sin mor blive dræbt af kongens soldater, og da chancen kommer for at få magien tilbage til landet, må hun satse alt, for at få det til at lykkedes. Serien Children of blood and bone har et vest-afrikansk tema. Det ses blandt andet på kulturen, beskrivelserne, myterne, ja selv de dyr de rider på. "Solstenen" er en af de bøger, som jeg bare ikke kan få nok af! De 500 sider var væk på ingen tid. Det er også altid nemt at snuppe et kapitel mere, når kapitlerne i bogen er korte. Jeg ser frem til 2’eren – den må gerne komme NU.

"Dæmonernes by" (Dødens instrumenter: 1) – Cassandra Clare

Efter en underlig og skræmmende oplevelse på et diskotek i New York, befinder den 15-årige Clarissa (Clary) sig pludselig i en verden, hun aldrig har vidst eksisterede. Her vandrer vampyrer, varulve, warlocks, feer, dæmoner og skyggejægere frit omkring blandt almindelige mennesker. Da Clarys mor bliver kidnappet, bliver Clary opsøgt af skyggejægeren Jace, og de må, sammen med skyggejægere og andre væsner, kæmpe for at redde hendes mor. Det, hun troede var et helt almindeligt menneskeliv, viser sig at være en løgn, og Clary må se i øjnene, at hendes familie er helt anderledes, end hun troede.
Cassandra Clares bøger skal man helt klart læse for hendes personbeskrivelser. Hun formår at skrive personer, man elsker og hader – og forstår. Det er en fornøjelse at læse!

"Oprører" (Dæmondræberen: 1) – Louise Haiberg

Bogens hovedperson er Dominic, en af Lucifers sønner, en dæmon der har udkæmpet mange krige på jorden og som har nydt at pine sjæle i Helvede. Det vil sige, indtil han begyndte at kede sig. Han finder ud af, at der er meget større glæde og tilfredsstillelse i at slå sin egen slags ihjel, men det er ikke helt ufarligt. Dominic befinder sig pludselig på flugt fra sine gamle venner og han begynder at opgivet håbet om at engang at få fred og ro. Indtil ærkeenglen Michael tropper op og tilbyder ham noget han ikke kan sige nej til.
Dominic har virkelig humor (det vil han i hvert fald gerne udstråle) og forstår virkelig at pisse alt og alle virkelig grundigt af. Udover at følge Dominic i nutiden, rejser vi tilbage i tiden og ser hans kamp fra en af Lucifers ynglings engledræbere, til eftersøgt dæmondræber. Dette er med til at give et indblik i hvilke følelser og tanker Dominic gjorde sig inden han traf sig valg om at blive på jorden og passe på menneskene.

"Det ulmende oprør" (An ember in the ashes: 1) – Sabaa Tahir

Under en ransagning lavet af imperiet, arresteres Laias bror, den eneste familie hun har tilbage. På grund af dette ser hun sig nødsaget til at kontakte modstandsbevægelsen for hjælp med at redde sin bror. De sender hende på en farlig mission – hun skal være på det fagligste sted på jorden: Militærakademiet. Her lever Elias og han er skolens dygtigste aspirant. Men inderst inde drømmer han om at slippe fri. Laia og Elias finder hurtigt hinanden og mærker en forbindelse – men hvilke konsekvenser vil deres forskellige verdner og de valg de træffer få?
"Det ulmende oprør" er skrevet i et spændende og levende sprog. Der er mange afsnit i bogen, hvor spændingen og intensiteten er så høj, at man som læser ikke kan stoppe med at læse. Den slutter med en vild cliffhanger, så nu er I advaret!

 

Hvis du vil vide endnu mere om fantasy, skulle du prøve temaforløbet "Fantasy". Du kan læse mere om forløbet her 

Materialer