Bøger om København

Jeg har sat garnet ned i den stadig strøm at bogudgivelser og fisket fem titler om København op. Det kan være der er noget til din juleønskeseddel eller en god idé til en gave.

Københavnerliv 1945-1972
Jeg vil ikke blive fornærmet, hvis Københavnerliv 1945-1972 af Kåre Lauring ender under juletræet, pænt pakket ind og med mit navn på til- og frakortet.
Med masser af fotos og tekst beskriver forfatteren københavnerne og Københavns udvikling i perioden 1945 til 1972. Det er en stor bog: 26 x 28,5 cm. Det er godt for billedmaterialet der gengives i en ordentlig størrelse, men det gør bogen lidt uhåndterlig i læsesituationen, især hvis du er typen der læser i sengen.
Christian Kaaber skrev på Historie-online.dk: "Kåre Lauring skriver både godt og fængslende om stort som småt, og bogen er hele vejen igennem en glimrende læseoplevelse, der både kan nydes af læsere, der selv har været med hele eller noget af vejen, og som vel at mærke egner sig formidabelt til at vise yngre læsere, hvor kolossalt meget livet i København, subsidiært i Danmark, har forandret sig, såvel fra 1945 som fra 1972 til nu."
Bogen er samhørende med Københavnerliv 1857-1939 og Københavnerliv - besættelsen 1940-1945.

Urban : de unge år 1908-1956
Ligeså længe jeg kan huske - og lidt til - har overborgmesteren i København været socialdemokrat. Én af disse var Urban Willy Tage Hansen der fra 26. april 1962 var overborgmester. Det blev til 13 år, 10 måneder og 4 dage.
I bogen Urban : de unge år 1908-1956 fortæller Iben Bjørnsson historien om Urbans vej fra ung DSU'er i Næstved til borgerrepræsentant i København og folketingsmand. Urbans opstigning i partiet havde rod i hans arbejdsomhed, loyalitet over for partiet og hans evne til at danne netværk. Bogen følger Urban til han i 1956 blev borgmester for Magistratens 3. afdeling og vælger kommunalpolitik over landspolitik.
Iben Bjørnsson er ph.d. i historie og museumsinspektør ved Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

De klogeste og skarpeste
Professor i retshistorie Ditlev Tamm har skrevet en ny bog om Carlsbergfondets historie fra oprettelsen i 1876 og frem til i dag: De klogeste og skarpeste : historien om Carlsbergfondet, bryggeriet og vores øl.
I sit testamenter grundlagde J.C. Jacobsen Carlsbergfondet. Siden da har fondet drevet bryggeri og uddelt penge til grundvidenskabelig forskning inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab
Ditlev Tamm, der har haft fri adgang til Carlsbergfondets arkiv til arbejdet med bogen.

Suset fra Vingården
Jeg har ikke den store passion for jazz, men er det noget for dig, bør du have Jørgen Borchs bog Suset fra Vingården på din ønskeliste til jul.
I bogen fortæller pianist Jørgen Borch om de musikere han har spillede med og om livet i jazzspillestedet på Nikolaj Plads (hjørnet af Vingårdstræde og Nikolejgade).
I en anmeldelse i Jazz Special (Nr. 161, 2018) skrev Thorbjørn Sjøgren: "Tonen er afdæmpet, næsten pertentlig, men ikke uden humor, og vi får en masse at vide om allehånde aktiviteter i det københavnske jazzliv, selv om der også er ting, der balancerer på kanten af det private. Det har jeg dog ingen problemer med, specielt ikke bogens undertitel taget i betragtning, for også her får vi mange underholdende streger til billedet af 1950ernes og 60ernes danske jazz og dens udøvere."
Oplev Vingården på Kbhbileder.dk.

Women in business in early modern Copenhagen
Den sidste bog jeg har fiske op er professor emerita i historie ved University of Alaska Fairbanks Carol Golds bog Women in business in early modern Copenhagen 1740-1835. Heri fortæller forfatteren historien om kvinder der arbejde med lovlige hverv i det præindustrielle København. Kvinderne var en integreret del af produktionen og distributionen af varer i København.
Et noteapparat på 17 sider afslører at bogen er i den akademiske ende af faglilttraturen.

18.12.18