De 12 allerbedste e-bøger til de 11-13-årige

Vi børnebibliotekarer tror på, at den helt rigtige bog kan føre til magiske læseoplevelser! Men..

.. Ereolen kan virke uoverskuelig med dens kæmpe udvalgt, særligt hvis man ikke helt er sikker på, hvad man præcist leder efter. Listen her er lavet udfra mine egne favoritter bøger, min kollega Kathrines og ikke mindst hvad børnene på Kulturstationen Vanløse kommer og spørger efter! Find alle bøgerne på eReolenGo!

"Der skal ske noget"-bøgerne:

 • "Dallas København: intet forandrer sig aldrig". Den søndag hvor Dallas fylder 12 år, er hun helt alene hjemme, udenfor øsregner det, og hendes eneste ønske er, at dagen snart er overstået - hvilket kan skyldes, at hun endnu ikke ved, at hun i løbet af den kommende uge vil: Stå bag et lille bitte mord på et menneske, flygte fra politiet, blive skudt på, slås med et rovdyr og ikke mindst lære alt for meget om kærlighed. Fortællingen er på alle punkter alt, alt, alt for meget. Men sådan er det med den type historier. De skal være overdrevne, og derfor fungerer det helt perfekt.
 • "Zombiehunden". Hugo vil allerhelst spille fodbold på engen med sine venner, men mor tvinger ham til at gå tur med hunden Røde og tage lillesøster Ella med. Klog som Hugo er, så overtaler han Ella til at skyde genvej over den forbudte dam. Og det skulle de aldrig have gjort *indsæt dramatisk musik*.
  Den er spændende, lidt uhyggelig og bare vildt godt skrevet! 
 • "Explorer Akademiet" - hemmeligheden om Nebula. Cruz på 12 - snart 13 år - er netop fløjet ind fra Hawaii for at blive uddannet som frontløber på vej mod nye højder (og tider). Det er i sig selv et spil, når man beskæftiger sig med tankestyret digitalfotografering, 4D-printere eller forstærket virkelighedsudfordring. Cruz' nye værelseskammerat har briller, der kommunikerer med de nano-processorer med signalstoffer, han har fået sprøjtet ind i blodbanen. »Ganske enkelt«, siger Emmett fra Canada. Men selv om det er nørdet, er det også møg spændende.
 • "Krystalskibet". Bogen er et helt vidunderligt steampunk/klatretyvseventyr. Benni Bødkers ord og Rasmus Bregnhøis streg spiller fantastisk sammen og giver os et af de bedste eventyr i år fyldt med spænding, venskab, gamle ubåde, magiske krystaller og våde biblioteker. Den foregår i et oversvømmet London hvor de fleste børn er blevet hjemløse og sulter. Kaysa er den bedste klatretyv i byen og bliver hyret til et særligt kup, men noget er galt og pludselig bliver hun og vennen Isak jagtet af den mest frygtede pirat i byen og måske endda verden. (Kathrines ord)

Magisk hverdag:

 • "Samlingens vogter - tyvefældens forbandelse". Kevin skal hjælpe sin grandonkel Kaj med noget oprydning i hans mange sære ting. Det viser sig også, at onklen er shaman og Kevins liv tager en drejning, da han er nødt til at få en forbandet æske tilbage. Der er både magi, uhygge, flugt fra skumle rigmænd, rejser ind i åndeverdenen fra lighuse og helt standard familiedrama i en lækker blanding.

Til fantasyelskerne: 

 • "Morrigan Crows magiske prøvelser". Morrigan Crow er forbandet. Fordi hun er født på en bestemt dag, får hun skyld for alle ulykker i republikken. Og ikke nok med det, så skal hun dø på sin 11 års fødselsdag. Men i stedet for den hårde skæbne, møder Morrigan i stedet en besynderlig man ved navn Jupiter North - og herfra tager historien fat. Nevermoor er noget helt særligt, magisk, morsom og svær at lægge fra sig. Både Kathrine og jeg har udtalt, og står ved det, at Nevermoor er bedre end Harry Potter.
 • "Stenfalken". En fri og frejdig, actionfyldt serie med fem piger i hovedrollen. Når de hopper rundt i tiden, har de vinger og diverse evner. Hjemme i Heatherfield er de underlagt forældrenes og skolens autoritet, som ingen superkræfter hjælper imod. W.I.T.C.H. er ikke en ny serie - men den holder uden tvivl stadig!

"Det kunne være mig"-bøgerne:

 • "Klassens dronning". Klassens populære pige opdager at hendes bedste veninder ikke har valgt, at ville gå i klasse med hende næste år og i bedste teenage-verden-går-under-stil vælger hun at den eneste måde at komme over den ydmygelse og undgå den ubehagelige konflikt er at skifte skole. Pigerne er godt beskrevet og nemme at identificere sig med. Børn som var vilde med K for Klara, Veninder for altid og Selma bøgerne vil helt sikkert også kunne lide Klassens dronning. 
 • "Tilde 1 - Overlevelsesguide til det perfekte liv". På overfladen går det ganske godt for Tilde. Men hvordan skal man lige navigere i livet når ens mor arbejder i Århus, far har besluttet sig for at male hele huset lilla og ens ene bedste veninde bliver ved med at dominere og styre legen mens Isak er så sød det skærer i tænderne. Stilen minder lidt om Tom Gates bøgerne, bare en tand mere seriøs (måske) og med knap så mange tegninger.
 • "Kirsebærkys og kaos". Bogen til alle børn der gerne vil have drama med (frugt)kød på. Cherrys mor er død og nu skal faren giftes igen. Det er Cherry faktisk okay med - men hendes nye stedmor har 4 døtre i forvejen og nu skal de alle 5 (7 med moren og faren) lære at bo sammen. Og det går egentlig også fint - bortset fra at en af pigerne har en kæreste som Paddy bliver forelsket i. Og Cherry har det også med at pynte på sandheden. Ikke fordi hun vil lyve. Men livet kunne være meget mere interessant hvis nu.... Chokoladesøstre er megagod og spændende. Forsiden er virkelig nuttet, men der er masser af drama og hjertebrud bag alt det lyserøde. (Kathrines ord)

De alvorlige og vigtige:

 • "Hvis vi var en almindelig familie". Er en hjertevarm og samtidig en frygetig historie om en dysfunktionel familie. Fortællerens lillesøster har snart førdselsdag. Mor er blevet fyret og far er blevet smidt ud af familien, fordi han drikker. Fortællingen giver et indblik i et dysfunktionelt familieliv, hvor børnene er nødt til at være voksne - for forældre kan ikke finde ud af det. Det lyder måske trist, men historien om betingelsesløs søskendekærlighed er fantastisk! 
 • "Boble". Boble er intet mindre end en genistreg. Det er en virkelig morsom bog, samtidig med at jeg flere gange fik lyst til at græde og til sidst bare gjorde det. Den er velfortalt, den kommer omkring venskaber, miljøet, løgne og opførsel på en måde der virker fuldstændig naturlig. Den fortæller en historie om hvordan man kan lukke sig så meget om sig selv at man ikke længere ser bjælken i sit eget øje, men splinterne i andres. Hvordan ens selvopfattelse kan være så forvredet at man skaber flere konflikter end der måske behøvede at være. Alle har deres fejl - og alle har deres at slås med. Den er i øvrigt også en lille bitte smule pisse uhyggelig. (Kathrines ord)

*Aldersangivelsen er som altid vejledende

Billede: Julie Ottosen
20.03.20