Den utrolige historie om Kavalier og Clay

Af Københavns Biblioteker
16.11.09
Bogen tager sin eventyrlige begyndelse i 30’ernes Prag, hvor Joseph Kavalier vokser op. Han er fascineret af trylleri, og kommer som dreng i lære hos udbryderkongen og professor i tryllekunst Hr. Kornblum, hvor han lærer alt om at dirke låse op og andet til faget hørende.

Josephs lever et lykkeligt liv, men forholdene for Prags jøder bliver værre og værre, og familien beslutter at sende Joseph til USA – over til hans tante og fætter i New York. Familien sælger alt hvad de ejer og har, bestikker alle der skal bestikkes, sørger for alle stempler og tager tårevædet afsked. Det går galt, - Joseph kan ikke komme over grænsen og knust vender han tilbage til Prag, her kan han ikke se sin familie i øjnene, som har ofret alt for at han skulle undslippe. Han slipper ud af Prag ved hjælp af sin gamle ven udbryderkongen, gemt i en kiste sammen med den jødiske ghettos Golem, en kæmpelerfigur som de ældste ønsker skal uden for Nazisternes lange fingre. Via en omvej der går over Vilnius og Japan ender Joseph i Brooklyn hos fætter Sam.

Sam har haft polio, hans ben er svage, men hvad han mangler i fysisk styrke har han til gengæld i ungdommeligt gå på mod og ”her kommer jeg” attitude. Sammy har en ide, som han mener vil gøre dem rige: tegneserier! Superman er lige begyndt at flyve over Metropolis, og Sammy er sikker på at der er store penge i det. Penge er lige hvad Joseph/Joe er ude efter, han skal bruge mange penge på at få sin familie til USA. Sammy kan tegne, men Joe er den egentlige kunstner. Han har godt nok aldrig set en tegneserie før, men det forhindre ham ikke i at gå gang. Det viser sig at Sam har et talent for at skrive historier og redigere tegneserier. Sammen bliver makkerparret en del af tegneseriens guldalder og de kommer til at tjene rigtig mange penge.
De opfinder en superhelt: Eskapisten – en udbryderkonge der ikke bare bekæmper forbrydere, men også befrier mennesker der er blevet fanget i kampen mod Hitler. Joe bruger Eskapisten til at slå løs på nazister og kæmpe mod Hitler, og forsøger indædt med sit tegneri at få USA til at gå ind i krigen.
Joe lever kun for få sin familie fri, alt hvad han tjener og gør, har kun det formål. Han lever med skyldfølelsen over at være den der undslap og han kan ikke nyde friheden.
Tegneserien bliver de to fætres fortsatte fælles flugtforsøg i et New York, der stadig er præget af depressionen, men samtidig er fuld af muligheder.
De møder kærligheden i forskellige skikkelser og berømte personer i 30’ernes og 40’ernes New York. Bogen er rig på atmosfære, sprængfuld af historier, personerne er levende og farverigt beskrevet ,og ikke mindst New York kan lugtes, ses og høres!
Sproget er en sand nydelse, oplagt, energisk, ja nærmest eksplosivt til tider og fuld af billeder om håb, længsel og drømme. En bog om at bryde ud og skabe sit eget liv, en bog, der hylder de mennesker der tør drømme.

Se også the amazing website of Kavalier and Clay

Anbefalet af Lene Zibrandtsen