Dyk ned i historien

3 gode E-materialer alle historieinteresserede københavnere bør kende.

Men 650.000 fuldtekstartikler, 74.000 kilder og 81.000 biografiske tekster, er History Reference Center (HRC) en omfattende ressource. Du har adgang til HRC via Københavns Biblioteker.

HRC er en amerikansk database. Indholdet er opdelt i US history og World History. Til verdenshistorien, fra oldtiden til i dag, og til USAs historie er indholdet i HRC fremragende. Det er ikke lokalhistorien du finder i HRC.

Kvindelig farao i HRC - et eksempel

Jeg har et par gange været i Ægypten. Et af de oldtidstempler der gjorde et stort indtryk, var Hatshepsuts dødetempel. Et flot bygningsværk og en spændende historie om en kvindelig farao. Desværre foldede rejseguiden ikke historien tilstrækkelig ud. I HRC finder jeg flere gode artikler om Hatshepsut og hende regeringstid.

Artiklerne Hatshepsut: the Female Pharaoh fra Ancient Egypt Magazine (Jun/Jul2015) fortæller om den erklæring, der satte Hatshepsut i stand til at regere på vegne af hendes stedsøn Thutmose III, hendes guddommelige natur og de militære kampagner der startede under hendes regime. (For at se artiklen i fuld tekst, klikker du på "PDF Full Text" i menuen til venstre).

I Hatshepsut: the Female Pharaoh er der skrevet lidt om ekspeditionen til Punt. Den mest spændende ekspedition under hendes regeringstid, som hjembragte mange eksotiske skatte.

Ægypterne sejlede til Punt via Det Røde Hav. Rigets præcise placering kendes ikke, men menes at have været et sted på Afrikas Horn. Artikler Hatshepsut and the Politics of Punt fra African Archaeological Review (Sep2014) dykker ned i historien om Punt-ekspeditionen.

Mere om Hatshepsut vis History Reference Center.

Biografier

Københavns Biblioteker giver dig adgang til to omfattende databser med biografisk indhold.

Både Biography - in Context (BiC) og Biography Reference Center (BRC) rummer over 400.000 biografiske tekster over nulevende og historiske personer. Begge baser har flere tekster om Hatshepsut: Hatshepsut i BiC / Hatshepsut BRC.
Mest indhold om den kvindelige farao er der i BiC.

Begge biografiske databaser er lokaliseret i USA. De har en naturlig overvægt at biografier om amerikanere. Du kan godt finde danskere, selv om det ikke er databasernes styrke. Både BiC og BRC er mest brugbare til amerikanere og personligheder der har begået sig på den globale scene.

Når det kommer til nulevende danskere er BiC umiddelbart bedst, her kan du f.eks. både finde Lars Løkke Rasmussen og Bjarke Ingels.

3 eksempler fra BiC / BRC

E-materialer

E-materialer er elektroniske opslagsværker, aviser og tidsskrifter, e-bøger samt andre netmedier hvor du kan søge efter alverdens emner, som biblioteket stiller frit til rådighed.

Klikker du ind på de enkelte E-materialer kan du læse mere om indholdet og se brugervejledninger m.m.

Biography - in Context
Biography Reference Center
History Reference Center

Flere E-materialer med historisk og biografisk indhold:
E-materialer: Historie og biografi

Klippevæg med tempel