At elske Afghanistan rigtig meget

21.02.12
Den afghanske forfatter Taiba Sohaila, der kom til Danmark i 2000, fortæller om alt andet end krig.

Taiba Sohaila fortæller i sin nye bog, ledsaget af mange billeder, om landets ældgamle kulturhistorie, om de enkelte provinsers særpræg, om natur og traditioner.

Denne bog kunne jeg godt have brugt noget før - jeg har tit forgæves prøvet at hjælpe afghanske børn og unge, der ville skrive opgave om familiens oprindelsesland. Bøgerne handlede kun om krig, og oplysningerne på nettet var spredte og mest på engelsk. 

Vidste du, at den berømte silkevej løb gennem Afghanistan? Og der var også en lapis lazuli-vej, for de egyptiske faraoner brugte denne smukke blå sten. Men der er fundet spor af mennesker i Afghanistan helt tilbage til 50.000 år f.Kr.

Vidste du, at området Wakhan, "verdens loft", er noget helt for sig selv - der er meget koldt, de hugger is op for at få vand. Hverken staten, Taleban eller NATO har blandet sig i deres anliggender, ifølge Taiba.

Vidste du, at det i Afghanistan er almindeligt med forfatterdage, hvor forfattere, digtere og filosoffer bliver fejret eller mindet med særlige arrangementer?

Taibas datter har hjulpet sin mor med det danske sprog. Når hun hørte sin mor fortælle, sagde hun: "Mor, du elsker Afghanistan rigtig meget." Her er en bog til alle der gør! Og en tiltrængt udvidelse af vores fælles horisont.


 

 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer