En halv gul sol af Chimamanda Ngozi

04.05.10
Gribende fortælling om Biafra krigens historie og to søstres vanskelige kærlighed til hinanden.

”En halv gul sol” handler om de to nigerianske tvillingesøstre Olanna og Kainene, der under Biafra-krigen i 1960’erne vender hjem fra universitetsstudier i London, og om det noget modsætningsfyldte forhold mellem dem.

 

Romanen er en hel fantastisk fortælling om kampen for et selvstændigt Biafra fortalt gennem de to søstre, deres mænd og ikke mindst gennem Ugwu – en fattig landsbydreng, der bliver houseboy for Olanna og en del af hendes lille familie.

 

Jeg er i en alder, hvor jeg husker Biafra krigen fra min barndom, og mine forældres meldinger om, at kunne man ikke lide maden, kunne den blive sendt ned til de fattige børn i Biafra. Dengang var jeg ikke helt klar over, hvad krigen gik ud på, men i Adichie’s roman får vi fin indsigt i de stammekonflikter mellem Biafras iboer og resten af Nigerias mange stammer, der førte til, at Biafra ønskede at løsrive sig. Det lykkedes som bekendt ikke.

 

Foruden dette indblik i Nigerias historie får vi også historien om de to søstre, der er ibo’er og kommer fra en velhavende familie, hvor faren ynder at pleje omgang med betydningsfulde og korrupte mænd, mens moren mest går op i at skabe et smukt og luksuriøst hjem. Olanna tager politisk afstand fra sin egen familie og sin fars planer for hendes fremtid og flytter sammen med den revolutionære universitetslærer Odenigbo. Det er i og omkring deres samliv en stor del af bogen udfolder sig, og Ugwu hvis kogekunst og kærlighedsdrømme vi deler, der er betragteren.

 

Odenigbo omgiver sig med politiske åndsfæller, og vi følger de første engagerede frigørelsesideer, de første kupforsøg, nedslagtningerne af ibo’er, den massive udsultning af ibo’erne og Biafra statens endeligt.

 

Som Adichies anden roman ”Lilla hibiscus” er også denne sprogligt veloplagt, varm og en rigtig page turner men en langt bredere roman end ”Lilla hibiscus”. En oplagt læseoplevelse til sommerferien og gerne før.

 

 

 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer