Færøblues- drengen med celloen

16.11.09
Boganmeldelse

Færøblues- drengen med celloen af Lisbeth Nebelong

Historien udspiller sig i Torshavn en nat i februar 2000. I forbindelse med en hyldestfest for hans onkel Arni, er Kari Sandoy efter 25 års fravær vendt tilbage til Færøerne for at være med til at uropføre onklens værk, en symfoni skrevet til ære for den færøske natur.
Karis tilbagekomst bliver et uventet gensyn med personer og episoder fra hans barndom og ungdom i Torshavn. Fortællingen former sig som en række af flash backs, Kari genoplever og gen-gennemlever i løbet af sin søvnløse nat på hotellet efter hyldestkoncerten for onklen.

I forbindelse med koncerten møder han blandt andre sin ungdoms store kærlighed statsretsekspert Lisa Bjørn Nielsen, der er i Torshavn i forbindelse med en konference om Færøernes suverænitetsprocess. I kraft af deres møde genoplever han sin stormende forelskelse i den sky, reserverede og usikre Lisa, der som ganske ung fravalgte ham til fordel for en karriere inden for statsret.
Kari mindes blandt meget andet sin ni-års fødselsdag, hvor han er med sin mor til sin første koncert og for første gang stifter bekendtskab med den klassiske musik. Dette møde påvirker ham voldsomt og får afgørende betydning for resten af hans liv. Han mindes sin ti-års års fødselsdag og den enorme glæde, der gennemrisler ham, da han pakker den cello ud, hans onkel Arni selv har bygget til ham, og som gør det muligt for Kari at vælge et liv som professionel musiker 8 år senere. Han mindes sit møde med den eksotiske og meget smukke italienerinde, hans klaverlærer Novella Listo, der også lærer ham andet end at spille klaver.

Vi hører om, hvordan Kari kommer i klemme mellem forældrenes modstridende ønsker for deres søns fremtid; moren, der ønsker sig et moderne liv for ham i form af en universitetsuddannelse, og faren, der forventer, at Kari vælger den traditionelle færøske vej og følger i hans spor som skipper på havet.
Et afgørende kapitel af Karis liv bliver hans ophold om bord på farens skib “Bjarta”. Vi følger Kari på havet et par uger i en sommerferie, hvor han om bord på “Bjarta” lærer en hel del om, hvad et liv på havet indebærer. Her møder han farens kollega, maskinmesteren Agnar, der selv altid har drømt om at blive musiker, men valgte at følge traditionen og efterfølge sin far som maskinmester på havet, fordi der var gode penge i det, og det lå lige for.

Erindringerne følger hinanden som perler på en snor og bringer læseren rundt i de afgørende tildragelser i Karis barn- og ungdomsliv. Bid for bid bygges billedet af Kari op, så vi lidt efter lidt får indblik i den følsomme og poetisk orienterede unge mands ønsker og drømme for sig selv og sin fremtid.

Samtidig med fortællingen om Kari er bogen også en smuk hyldest til den færøske natur og til musikken. Der er smukke, indlevende og bevægende beskrivelser af den færøske natur; det særlige, evigt skiftende lys og det færøske forårs overvældende komme efter den grå og disede vinter.
Der er gribende beskrivelser af, hvordan den ti-årige Kari oplever og overvældes af musikken; ja faktisk er denne bog en udmærket lille koncertfører med handling, så hvis nogen nybegynder udi den klassiske musik skulle have lyst til at hoppe om bord med lidt hjælp ved hånden, er denne bog et rigtig godt sted at begynde.

God læse- og evt. lyttelyst

Anbefalet af Peter Laulund Thomsen