København set gennem malerens fotolinse

Københavns Museum: Paul Fischer tog fotos til inspiration og som skitser til sine malerier. Fra marts kan 500 af hans fotos ses på websiden Kbhbilleder.dk. Allerede nu kan udvalgte fotos og malerier studeres på en særudstilling.

Af Peter Schøning, Historie & Kunst, Københavns Kommune

Det nye Københavns Museums første særudstilling "Byen i det bedste lys" handler om maleren Paul Fischer (1860-1934) og hans portræt af København som en moderne metropol eller Nordens Paris. Udstillingen viser udvalgte fotos, som er knyttet til de udstillede malerier. Fra marts kan de ses på web-siden kbhbilleder.dk sammen med omkring 500 af de godt 5.000 fotos, som den flittigt fotograferende maler tog.

Hvorfor har I digitaliseret Fischers fotos?

- Paul Fischers fotos har indtil i dag levet en meget anonym tilværelse i museets topografiske fotosamling, fordi de har været spredt ud på mange gader og pladser. Da vi begyndte at se dem som en samling i sig selv, gav de faktisk ideen til særudstillingen om ham. Fischers fotos har både kunst- og kulturhistorisk interesse. Kulturhistorisk viser de – eller den del vi har i vores samling - København fra ca. 1900 til 1910. Kunsthistorisk illustrerer de en vigtig del af hans arbejdsproces som maler, siger kunsthistoriker og museumsinspektør Regitze Lindø Westergaard, der har været kurator for særudstillingen.

Hvordan vil du karakterisere Fischer som fotograf?

- Det er bestemt ikke kunstfotografi, vi har med at gøre. Paul Fischer er ingen stor fotograf, men hans fotos har ikke været et mål i sig selv, men et arbejdsredskab. Det bliver helt tydeligt, når man ser på hans atelier-fotos. Her har han fotograferet venner og bekendte i bestemte stillinger, fordi det har været nyttigt i malearbejdet. I samme kategori er fotos af personer klædt ud som gardere, brandmænd eller noget tredje.

Er der en social slagside i hans fotografi?

- Helt bestemt, og det gælder både hans fotografi og maleri – og de skal jo ses i sammenhæng. Paul Fischers kunder kom fra det bedre borgerskab. De efterspurgte scener fra København, hvor kendte bygninger og steder fungerer som en kulisse bag et pulserende storbyliv. Fischer maler København som Nordens Paris – en moderne storby med elegante damer, brede boulevarder og livlig trafik – med cykler, biler og sporvogne. Maleren Erik Henningsen har et kendt maleri fra samme tid af en familie, der er blevet sat på gaden med alle deres møbler. Sådan et motiv er langt fra Fischers billedunivers. Her er der ikke et gran af social indignation eller nogen som helst forholden sig til storbyens skyggesider.

Der findes malere, der kopierer motiver fra postport eller andre illustrationer. Er Fischer en kopist med udgangspunkt i fotos?

- Nej, Paul Fischer bruger sine fotos som skitser eller ideer, men han komponerer sine malerier med stor dygtighed og finesse. Der er heller ingen farver at hente på fotos, så dem har selv lagt fra grunden af. Teknisk set er Fischer er en utrolig ferm og kompetent maler. Han kan få Rådhuspladsen til at se endnu flottere ud, selv om det er mørkt og regner.

Men hvorfor har betegnelsen "postkortmaler" klæbet til Fischer?

- Det har mest at gøre med, at han har udgivet en stor mængde postkort.  Paul Fischer var én af de tidligste herhjemme, der så mediets potentiale. Der er ikke tale om malerier trykt på kort, men om tegninger lavet til formålet. Han var en pioner inden for området, og det viser vi også i særudstillingen.

Hvordan bruger I Fischers fotos i særudstillingen?

- Publikum har mulighed for at se Paul Fischers fotos som skitser til malerier af pladser og gader. Og så supplerer vi også med nye, aktuelle fotos fra de samme steder – optaget i 2019 af fotografen Palle Jørly Jensen. Særudstillingen om Fischer supplerer museets faste udstilling, hvor vi har et tema om Rådhuspladsen omkring 1900. Temaet handler både konkret om den nye plads, men også om drømmen og visionen om København som en moderne metropol.  Det er en by, der sprænger sine rammer, voldene, og vil være en moderne storby.

Fischer har jo været noget ugleset blandt kunsthistorikere. Hvorfor er han stadig en populær maler, der nogle gange kan få en auktionspris til at ringe på over 1 eller 2 mio. kr.?

- Paul Fischer har altid været en folkekær maler, og det hænger nok meget sammen med maleriernes topografiske genkendelighed. Folk, der bor eller færdes i København, vil ikke have problemer med at genkende steder og vinkler i malerierne. Det giver en genkendelsens glæde. Men først og fremmest viser han København fra sin smukkeste side – alt hvad der er grimt og beskidt er filtreret bort. Vi ser byen gennem en forskønnede linse og bliver præsenteret for en by, der kunne være Paris fra sin mest charmerende side, siger Regitze Lindø Westergaard.

Paul Fischer var i øvrigt ikke ene om at tage fotografiet til sig. Der gjorde også en lang række andre, samtidige malere. De gælder f.eks. P.S. Krøyer, Michael Ancher, J.F. Willumsen, L.A. Ring, Vilhelm Hammershøi og Laurits Tuxen. 

Du kan se Paul Fischers fotos på Kbhbilleder.dk fra primo marts.

Københavns Museum: Paul Fischer – Byen i det bedste lys.

Kaffepause

Paul Fischer: "Kaffepause". U.å. Privateje. Foto Københavns Museum.

Regitze Lindø Westergaard: Maleriet er klart inspireret af fotoet af de to kaffedrikkende torvekoner fra Grønttorvet. De repræsenterer - som fiskerkoner på andre Fischer-malerier - et strejf af gamle dage eller lidt københavnernostalgi. En trækkærre på fotoet er udeladt på maleriet og i stedet er bilen i fotoets baggrund blevet tydeligere og minder om, at København er en moderne by.

Højbro Plads

Maleri af Højbro Plads

Maleri: Paul Fischer "Højbro Plads", 1917. Olie på lærred. Tilhører Københavns Museum. Foto: Københavns Museum. 

Foto af Højbro Plads

Regitze Lindø Westergaard: De to fotos har tydeligvis være forlæg for maleriet. Det lidt uskarpe fotos er blevet til et klart komponeret foto. I maleriets baggrund er husrækken tonet ned, mens symbolet på København, Absalon-statuen, er central i mellemgrunden. I forgrunden er frugtvognen tydeligt inspireret af et andet foto. Fischer har også placeret to af sine kendte københavnerfigurer på billedet – en slagter og en tjenestepige.

Foto af en salgsvogn på Højbro Plads

Fotoet af frugtvogn, der også indgår i Paul Fischers maleri. Foto: Københavns Museum.

Københavns Museum

Paul Fischer: ”Udsigt fra kunstnerens altan over det gamle jernbaneterræn og Peblinge Søen. 1887. Olie på lærred. Tilhører: Københavns Museum. Foto: Københavns Museum.
10.02.20