Luk de andre ude

Af Københavns Biblioteker
10.01.15
Anna Grues novellesamling "De andre" fra 2011 anbefales her som underholdende og bestemt vedkommende læsning. Temaet "De andre" går som en rød tråd igennem historierne. "De andre" - der kan forstyrre den enkeltes cirkler og oprindelige planer. En følelse de fleste af os nok kender på hver vores måde.

For det er  udenfor enhver tvivl ualmindelig rart og afslappende for en stund, at lukke "de andre" ude, åbne bogen og roligt lade sig glide ind i fortællingernes univers. Samlingens 10 noveller præsenterer forskellige skæbner, der påvirkes/forstyrres af omgivelserne.  I titelnovellen refereres til den besk-berømte replik i Sartres drama "Lukkede døre", "L'enfer, c'est les autres." . Helvede er de andre. En anden vinkel er der i Benny Andersens digt "Godhed" med linierne: "Jeg er egentlig bedst/ når jeg er helt alene". I novellerne møder læseren bl. a. en teenagepige der flytter fra Nordsjælland til Ålborg og skal finde sin plads i en ny skole, en forfatter der ikke kan få ro til at koncentrere sig om at skrive og en nyuddannet der bare  gerne vil have et job.

Ude af sync

Novellerne er enkeltvis afsluttede, som noveller som regel er, men der er to sammenhængende noveller i denne samling. De har titlerne "Ude af sync, 1981" og "Ude af sync, 2008".  To hovedpersoner, går igen i novellerne, der finder sted med 27 års mellemrum. I min læsning er det disse to hovedpersoner, der er ude af sync: har forskellige dagsordner. Ganske spændende opsætning. Jeg læser de to noveller som værende i sync med to personer der ikke er i sync.

Stå dog ikke dèr i regnen

En anden novelle rammer også med sin titel ind i, hvad man jeg vil vove at kalde en klassisk vittighed. En vittighed om manden der åbner sin indgangsdør, ser sin svigermor og udbryder: stå dog ikke dér i regnen, så gå dog hjem! Novellen er morsom og lever fuldt ud op til sin vittige titel.

På litteratursiden kan ses et videoklip hvor Anna Grue taler om sit arbejde med denne novellesamling.