Med syv segl af Simonetta Agnello Hornby

Af Københavns Biblioteker
31.03.10
En familieroman der foregår på Sicilien. Nej – den handler ikke om mafiaen, men den foregår som sagt i Italien, med en rigtig siciliansk stemning, med dejlige dufte og farver, man føler næsten, man er på Sicilien.

Og en rigtig italiensk storfamilie, der tilbringer meget tid sammen, og hvor far Tito er patriarken, der ikke kun sidder for bordenden. Men også meget gerne vil bestemme det hele, hvad dog bliver sværere og sværere, efterhånden som børnene bliver ældre. Familien bliver også styret af den gamle faster Rachele, der også bor i huset.

Familien ejer en pastafabrik, alle i familien er mere eller mindre involveret i den, den ældste søn Santi vil gerne helt overtage styret, men må pænt tage far med på råd, selv om han måske ikke rigtig kan følge med tiden.

Men den egentlig historie handler om familiehemmeligheden, deraf titlen "Med syv segl" - min mund er lukket med syv segl! Den gamle far er nemlig vokset op uden at kende sin mor. Hende taler man ikke om. Han er vokset op med sin far, forskellige barnepiger og fasteren Rachele. Han har altid fået at vide, at faren elskede hans mor, men ikke kunne gifte sig med hende. Familien har altid levet meget isoleret, der var en hemmelighed, der ikke skulle ud. Hans frygt er, at moren var prostitueret, selv om faren altid har sagt, at hun var en fin kvinde. Tito har også tænkt, at hun måske var gift, og at faren så derfor ikke kunne gifte sig med hende. Sandheden er selvfølgelig en helt tredje, og den bliver langsomt afdækket. Samtidig med at de øvrige familiemedlemmers forskellige problemer afdækkes.

Historien om hemmeligheden dukker allerede op på første side, hvor familien sidder til familiemiddag, og barnebarnet beder bedstefaren om hjælp til en skoleopgave, nemlig at lave et stamtræ - og så bliver der stille!
Personerne er levende beskrevet, det er en roman om kærlighed, familieintriger og hemmeligheder. Jeg nød ikke kun beskrivelsen af landskabet og stemningen, men følte mig næsten hjemme i familien. Samtidig var det spændende at gætte på hemmeligheden, som man nok gennemskuer, inden den afsløres, men det gør ikke noget.

Forfatteren er italiener, men engelsk gift, deraf navnet Hornby.
Hun har skrevet to bøger mere fra Sicilien, Mandelplukkersken og Arvetanten.