Nørrebro for 100 år siden

Bokkenheusers 100 år gamle kærlighedserklæring til Nørrebro

Af Erik Nicolaisen Høy, Politivennen Live Blogging

"... Den Gang kunne man bygge i vor By, da var Arkitekterne Kunstnere, der forstod den store Hemmelighed, at enhver Bygning kun fik sin Ret ved at fortælle, hvad den skulde huse..."

Dette citat kunne lyde som en af mange bredsider mod moderne byggeri i København. Det var det også dengang det blev fremsat (1917), men var rettet mod det dengang "moderne byggeri": Dronning Louises Bro, Gothersgade, Frederiksborggade, Vendersgade, Søtorvet - og Nørrebrogade.

Benmøllen

Bag citatet var Knud Bokkenheuser (1869-1936). Lærer med interesse for København, især på dagliglivet i de forskellige kvarterer. Det hele blev samlet i Det gamle København I-II (1919). Værket har i mange år været vanskeligt at få i papirform: Nu er en digital udgave på vej, forhåbentlig til glæde for lokalhistorisk interesserede. Bokkenheusers bøger er personlige fortællinger baseret på hans vandreture rundt i København og brokvartererne. Området mellem Søerne og den gamle vold regnedes også med til Nørrebro.

Meget af det som Bokkenheuser beklagede forsvandt, fx gårdene og det landlige miljø, genfindes nu kun i navne som Blågård, Solitude, St. Ravnsborg. Meget har dog end ikke fået det minde, fx fabriksgiganten Anker Heegaards Fabriker. Og enkelte steder eksisterer stadig, fx Alderstrøst på Nørrebrogade, Assistens Kirkegård, Mosaisk Begravelsesplads, Bellahøj, Søerne og Kommunehospitalet.

Bellahøj gammel

Bokkenheusers Bellahøj, herover, og Bellahøj idag, herunder. Dengang var gården omgivet af landlige omgivelser. Nu af campingplads, højhuse og parker.

Bellahøj nu

Bokkenheuser lagde ikke skjul på sin harme over det byggeri som vi i dag kender som Nørrebro: Han beklagede at boligspekulanter i uskøn forening med politikere og embedsmænd var ved at plastre Nørrebro til med "Elendighedens Boliger". Han var dog ikke imod alt nyt, i hans tid fik kvinderne valg- og stemmeret, og han er en af de få mænd som også gave kvinder en omend beskeden plads, fx i sin bog "Fra den gamle herres skuffer" (1917) hvor 18 sider er helliget disse!

Du kan søge flere digitale materiale om Københavns lokalhistorie. Søg f.eks. på nørrebro og vælg ”Søg i Bag om København” i rullegardinet efter søgefeltet.
I venstremenuen har du nu mulighed for at afgrænse til ebøger ved at kikke på ebog under Materailetype.
Pt. er der 39 materialer. God fornøjelse!

(Forfatter: Erik Nicolaisen Høy)

Dronning Louises Bro
Nørrebro