Redaktørerne anbefaler

Laila og Pernille, børnebibliotekarer og redaktører på nyhedsbrevet Dit børnebibliotek anbefaler her et udvalg nogle af deres yndlingsbøger til børn og unge.

Os bag nyhedsbrevet Dit børnebibliotek anbefaler 

Vi er Laila og Pernille, vi er børnebibliotekarer og vi udgiver en gang om måneden nyhedsbrevet Dit børnebibliotek anbefaler. Her anbefaler vi arrangementer og biblioteksoplevelser for børnefamilier, podcast, tips og anbefalinger til læsning med børn og de bedste nye bøger. 

Abonnerer du ikke allerede på nyhedsbrevet, og kunne du tænke dig at prøve det, kan du tilmelde dig her:
Tilmelding til nyhedsbrevet Dit børnebibliotek anbefaler

Herunder vil vi hver især anbefale en håndfuld af vores personlige favorit bøger til børn og unge. Alle bøgerne vi anbefaler er tilgængelige digitalt, som e-bøger eller lydbøger på eReolen.dk og du finder dem sidst i artiklen. 

Pernille anbefaler

Ud over at være redaktør på nyhedsbrevet, er jeg også børnebibliotekar på Valby Bibliotek og en del af det team der køber bøger til Københavns Biblioteker. Jeg køber børne- og ungdomsbøger og læser og kigger derfor på rigtig mange bøger og læser tonsvis af anmeldelser. Jeg kan lide mange forskellige slags bøger, så jeg ville snildt kunne lave en favoritliste der var meget længere. Her har jeg begrænset mig til syv bøger. Flere af bøgerne har jeg set skabe glæde hos mine børnelånere på Valby Bibliotek og "testet" på mine egne børn  som idag er 11 og 13 år. 

Minibillen og tryllefeen af Flemming Quist Møller

Denne bog har jeg bare læst igen og igen for mine drenge da de var mindre og vi kunne den næsten udenad. Jeg synes man kan kalde denne billedbog for en moderne retroklassiker. Ægte retro som Cykelmyggen, Bennys badekar og historierne om Snuden, er den ikke, for det er den for ny til. Historien er eventyrlig og fantasifuldt fortalt på vers og illustrationerne er livlige og fyldt med pudsige detaljer og ting som nøgler og sutter man kan gå på opdagelse efter gennem hele historien, hvilket mange små børn godt kan lide. Perfekt fra ca 2,5-3 år.  

Ækle æventyr af Rune T. Kidde

Højtlæsning for børn kan være berigende på så mange planer. Man deler en oplevelse i bøgernes univers og læsningen kan sætte gang i underfundige samtaler med børn der giver indblik i barnets verden. Nogle af de bedste højtlæsningsstunder jeg har haft med mine børn er dem hvor vi også har grint sammen. Ækle Æventyr byder på stribevis af gakkede gendigtninger af kendte eventyr. Det er næsten for fjollet og man må bare grine sammen og det er befriende! Finder man ud af undervejs i læsningen at der er eventyr man ikke kender, kan det også være en god anledning til at læse de originale eventyr. Lydbogen her er mesterligt indlæst af Lars Thiesgaard.  

Hvor langt er der til verdens ende? : 50 store spørgsmål til professoren

Dét her er bare fantastisk naturvidenskabsformidling fortalt i børnehøjde. Den er helt perfekt som godnatlæsning, for kapitlerne har lige den rette længde. Og så kan den give svar på nogle af de store spørgsmål som børn ofte stiller lige inden sengetid og som det kan være svært at give gode svar på. Spørgsmål som ”Hvorfor er himlen blå?” og ”Hvorfor skal man dø og hvad sker der når man dør?”

God faglitteratur kan nemlig også være velegnet som godnatlæsning. Jeg tror på at alle børn er nysgerrige og giver man gode svar vil de bevare deres nysgerrighed. Denne bog leverer 50 gode svar, og hvor har jeg anbefalet denne til mange af mine lånere på Valby Bibliotek.

Morderens abe af Jakob Wegelius

Vidunderlig bog! Denne bog læste jeg højt for mine børn da de var hhv. 8 og 10 år på en ferie for flere år siden. Det er en tyk bog og en historie der er så mesterligt fortalt at det er bedst hvis man har god tid til den. Denne historie egner sig også for endnu større børn og voksne. Den handler om et særligt venskab mellem Gorillaen Sally Jones og hendes menneskeven, Mester. De to  bliver rodet ind i et komplot, der gør at de kommer vidt omkring på en rejse både til Egypten og en maharaja i Indien. Læs den, det er en historie man aldrig glemmer igen! 

Mogens og Mahdi af Aakeson og Breignhøi

Jeg kan ikke lave en liste over mine favoritbørnebøger, uden at have en bog med fra dette makkerpar. Denne tegneserie er bare så fed og det er en af de titler, jeg som børnebibliotekar, ofte anbefaler til de lidt læsetrætte drenge mellem 9 og 13 år. Humoren er skøn og tegneserieformatet perfekt. 

Jernprøven af Holly Black 

Kalder alle Harry Potter fans! Denne fantasy serie har bare det hele. Kostskole for magikere, humor, teenageliv, venskaber, en lille bitte smule kærlighed og kaosvæsner. Så spændende at man lige må høre et kapitel mere, og et til og endnu et. Og så er den indlæst af Lars Thiesgaard! 

Tag gaden tilbage af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen 

Jeg er vild med denne ungdomsroman der foregår i Hirtshals, og handler om Polly der lever et ungdomsliv, med veninder, skole og fester, som mange unge nok kan identificere sig med. Efter en vild fest lægger veninderne pludselig Polly for had og der deles fotos af Polly fra festernes udskejelser. Det er en stærk ungdomsroman om at kæmpe for retten til at være sig selv og stå ved den man er. Denne lydbog er inddlæst med en fin indlevelse, jeg forestillede mig at det var Polly selv der fortalte historien, lydeffekter undervejs er med til at skabe stemningerne. 

Laila anbefaler
 

Udover at være redaktør på nyhedsbrevet ”Dit børnebibliotek anbefaler” er jeg børnebibliotekar på Københavns Hovedbibliotek, her er jeg heldig at være omgivet af virkeligt mange bøger hver dag, som jeg flittigt læser og formidler videre til de børnefamilier og skolebørn jeg er så heldig at møde. De børn jeg møder på biblioteket, og mine egne to børn, er med til at gøre bøger til favoritter når jeg ser de gode læseoplevelser og den læselyst de har givet. Der kunne have været mange flere på listen og flere af Pernilles favoritter ville også kunne findes på min.
 

Nomerne-serien af Jan Kjær

Mine egne børn har elsket Jan Kjærs bøger om Nomerne, både billedbøgerne og trilogien om Viljetyven og jeg har læst dem højt mange mange gange. Bøgerne er fantasy for de mindste og fulde af action og plads til forskellighed. I Nomernes verden kan man lære meget om at være en god ven, mens man samtidigt er godt underholdt af de små grønne helte.

Find serien her
 

Opfindelser, strikkede huer og en dum kat af Rasmus Bregnhøi

Rasmus Bregnhøis historie om Mis og Mus handler om en kat og en mus som er lidt anderledes og ensomme som i hinanden får en ven. Den er fuld af opfindelser, teknik og skøre ideer. Der er en ond katte-skurk som de sammen bekæmper med opfindelser og der er alle Rasmus’ skønne og meget detaljerede illustrationer som giver endnu mere at tale om end selve handlingen.

Find begge bøger i serien her
 

Tonje Glimmerdal af Maria Parr

Da jeg var barn, var jeg vild med en historie om en pige som hed Heidi og boede i alperne sammen med sin bedstefar. Tonje Glimmerdal mindede mig lidt om den historie. Tonje bor på fjeldet og er det eneste barn i byen. Hendes bedste ven er en gammel mand som spiller smukt på violin og som har en hemmelighed som er historiens plot. Tonje er en ret frisk pige og hun suser ned af fjeldet både på ski og kælk og er meget fri. Stemningen i bogen føles som at læse en god gammel klassiker eller noget nyt som minder lidt om Astrid Lindgren.
 

Drengen der fik ting i hovedet af Kasper Hoff og Jan Solheim

En virkeligt skør og sjov historie om en dreng som er så uheldig at alt lander på hans hoved. Gennem tiden har både en hval, et klaver og 23.940 andre ting fundet vej til hans stakkels hoved. Den næste ting som rammer ham, er en kugle tungonit (som er det tungeste i verden). Den rammer ham så hårdt at den slår hul på fiktionsbarrieren og Karl bliver opmærksom på at han er hovedpersonen i bogen. Det booster først hans ego, men så bliver han ramt af præstationsangst for han skal jo have læseren til at læse videre!
Bogen er i familie med bøgerne om ”Wimpy kid”, ”Kaptajn Underhyler” og ”Hundemand” som alle er glimrende til at give læselyst til de lidt mere modvillige læsere og derfor holder jeg ekstra meget af den.
 

PAX serien af Åsa Larsson og Ingela Korsell

Virkeligt spændende serie i 10 bind om to brødre som kommer til en lille by hvor de skal bo som plejebørn efter en svær opvækst hos deres mor som er misbruger. Efter ankomsten bliver de udvalgt til at beskytte det hemmelige bibliotek og det kommer der mange kampe og forviklinger ud af. I denne serie får man socialrealisme, fantasy og hverdag i en skøn blanding.
 

Når hjertet er en elpisker af Mette Vedsø

Stik alle de teenagere du kender den her bog. Det er en virkelig god bog om angst og pres fra omgivelserne og om at finde ud af hvad der gør en glad og så er hovedpersonen Pi gennemført sympatisk, empatisk og skøn. Bipersonerne giver farve og liv til historien og hjælper Pi ud på den anden side af angsten og til at finde ud hvad der virkeligt er vigtigt i livet.

02.04.20