Revolutionary Road af Richard Yates

Af Københavns Biblioteker
11.05.10
Da jeg første gang så denne bog tænkte jeg, det ligner Danielle Steel på en dårlig dag. Omslaget er mildest talt meget kulørt. Jeg kendte ikke forfatteren og jeg havde ikke set filmen af samme navn, som er baseret på bogen, så det var ikke en bog jeg havde tænkt mig at læse. Men så anbefalede en af vores lånere den, og gudskelov for det, for jeg blev meget positivt overrasket.

Historien er egentlig ganske banal (ligeså banal som omslaget)

Vi er i halvtredsernes Amerika i Staten Connecticut.

Ung mand med en ikke særlig lykkelig barndom, møder ung pige med en endnu værre barndom.

Ung mand og ung pige forelsker sig og flytter sammen, overbevist om, at deres liv skal blive noget helt usædvanligt. Ung mand og ung pige får et barn, de får to børn og bliver enige om, at flytte væk fra byen.

Ung mand og ung pige og deres børn flytter ud i forstaden. Den frygtelige ordinære forstad med dens ordinære mennesker, for er der noget vores hovedpersoner ikke er, er det ordinære! Og heldigvis lykkes det dem også, at få et ikke helt så ordinært hus som alle de andre i forstaden.

Den unge pige, med de nu lidt for brede hofter går hjemme og får nu tid til, at spille amatørteater, hun har altid drømt om at blive skuespiller.

Og den unge mand som i egne øjne er bestemt til noget helt usædvanligt, tager et job – et job som intet betyder for ham, og som han faktisk skammer sig lidt over, men realiteten er, at han kan tillade sig, at drive den fuldstændig af på jobbet, og man skal jo trods alt tjene nogle penge for at kunne bo i det ordinære hus i den ordinære forstad.

Der sker det for dem (især for hende) at livsdrømmene langsomt visner og livet i almindelighed kommer til at ligne de andres små-ulykkelige pars temmelig meget.

De beslutter sig derfor til at bryde op og flytte til Europa, her skal han så være hjemmegående, så han omsider kan komme i gang med at lave noget ”usædvanligt”, som f. eks at skrive den bog, han altid har drømt om at skrive.

Hvordan det går, vil jeg lade jer selv læse---. Men det er barskt!

En banal historie? Måske, men blændende godt skrevet – den unge pige Aprils hudløshed, Frank, den unge mands, følelse af, at være bestemt til noget helt usædvanligt, samtidig med, at han hænger fast i livets trivialiteter, beskrivelsen af kedsomheden – ja, det er som en anmelder skriver, en smertelig generationsroman, og vil jeg tilføje meget vedkommende og tankevækkende.

Richard Yates bog udkom oprindeligt i 1961, men blev først oversat til dansk i 2009.

Jeg ville ønske de ville oversætte noget mere af ham!

Anmeldt af Berit Larsen