Tag med til Balkan -og mød den udødelige mand og tigerens kone

Er du på udkig efter en gribende og smuk fortælling, du kan tage med på ferie, så er Téa Obrehts Tigerens kone et godt bud.

Tigerens kone begynder i årene efter den seneste Balkankrig, hvor   mange børn er blevet forældreløse, og familier graver i jorden efter deres døde for at skænke dem og sig selv den endelige fred. I dette scenarie er romanens jeg-fortæller, Natalia, sammen med sin veninde og lægekollega, Zorá, på vej til et børnehjem et sted på Balkan for at hjælpe.

 

På vej til børnehjemmet finder Natalia ud af, at hendes bedstefar er død. Natalia og bedstefaren har altid haft et meget tæt forhold lige fra hendes barndomsår, hvor ture i den lokale zoologiske have og historier fra Kiplings ”Junglebogen” var faste traditioner, til hendes voksenår, hvor hemmeligholdelsen af bedstefarens uhelbredelige sygdom over for bedstemoren bandt dem sammen.

 

Bedstefaren døde ifølge bedstemoren på mystisk vis i en landsby på en rejse, han havde begivet sig ud på for at besøge Natalia. Den sørgende Natalia begynder at grave i minderne og historierne om bedstefaren for at forstå hans sidste rejse. Hun vender især tilbage til to historier, som hun finder ud af ”løber som hemmelige floder gennem alle bedstefarens livs øvrige historier”: Historien om tigerens kone og historien om den udødelige mand. De to historier i historien rummer et væld af detaljer, fantastiske hændelser og farverige personer, som man ikke kan andet end betages af som læser. Med Tigerens kone får man altså ikke bare én gribende historie fortalt, men en bog med mange lag af fortællinger, der elegant udfolder sig og belyser Balkans udvikling fra 2. verdenskrig og frem til Balkan-krigen.

 

Téa Obreht blev selv født i Beograd i 1985 men rejste fra Balkan som syvårig før konflikten der for alvor brød ud. Hun kom først til Cypern og derfra til Egypten, hvor hun boede indtil hun i 1997 flyttede til USA, hvor hun nu er bosat i New York. Selvom Téa Obreht altså nåede at komme væk fra Beograd inden krigen satte sine præg i hendes land, giver hendes debut med alle dens detaljer alligevel en fornemmelse af at være et produkt af selvoplevede hændelser og stemninger, hvilket gør fortællingerne des mere nærværende og gribende. Tigerens kone fik en overvældende modtagelse i USA, da den udkom, men har fået knap så meget omtale her i Danmark. Det er synd, for Obrehts stemningsfulde fortællestemme er bestemt værd at stifte bekendtskab med.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer