5 butiksskilte du ikke kender

06.03.18
Og et fup-skilt - kan du gennemskue hvad det er for en historie der er en fup-historie?

Blandt Hovedbibliotekets digitaliserede skjulte perler er en bog om gamle butiksskilte: Gamle Københavnske Skilte og Bomærker. Efter en grundig indføring i skiltenes historie, følger stregtegninger af 102 gamle skilte, som fandtes på bogens udgivelsestidspunkt  (1919). Bogen kan stadig bruges som en guide til at "kikke op" over porte og  andre steder for at spotte de ofte meget små skilte (sammenlignet med de nutidige). Samtidig dokumenterer den skilte som nu for længst er forsvundet.

Vi gik på jagt efter bogens anvisninger efter en lille håndfuld skilte i Nyhavn og Teglgårdsstræde. De er gengivet nedenunder med en redigeret (moderniseret) tekst fra bogen.

Vi fandt også et skilt som ikke er med i bogen, men som vi alligevel har valgt at tage med som en "fup-historie". Så kan du jo afprøve din historiske kunnen og se om du kan finde ud af hvilket skilt hvis forklaring er frit efter fantasien.

Nyhavn 51

Nyhavn 51.  Bogstaverne betyder Henrik Lambertsen Engel og Karen Nielsdatter Holm. Engel var født i Aalborg og var gårdskarl i København da han d. 2. december 1751 i Den Herre Zebaoths Kirke (dvs Garnisonskirken) blev gift med Karen Nielsdatter. 9. juni 1755 tog han borgerskab som øltapper. Han solgte i 1768 huset til skipper Hans Jacob Smith. Huset blev opført for Lambertsen i 1766, og skal oprindelig have heddet "Lammet". I dag er der restaurant i stueetagen, og man skal kigge godt efter skiltet.

Teglgårdsstræde

Teglgårdsstræde 11. Lige ned til vor dage (dvs indtil 1919!) har der været drevet brænder i denne gård. Den tilhørte i 1756 brændevinsbrænder Jens Christensen Alling, i 1776 brændevinsbrænder Peder Andersen Kolling osv. Huset har måske heddet "Den Forgyldte Krone" eller lignende, så skiltet tillige har været et husskilt. Huset er fra 1811.

Nyhavn 15

Nyhavn 15. Huset tilhørte cirkusartist og elefanttæmmerparret Wergott & Hadge som købte huset i 1765. Imponeret over den i samtiden kendte tyske murermester Verdraut roste de hans byggeri som "godt bygget" (wohl baut).  Elefanten bærer på en kasse med vægtangivelsen 8, dvs skippund (160 kg), hvilket i vore dage svarer til lidt over et ton.

Nyhavn 23

Nyhavn 23. Huset tilhørte i 1803 skipper Realph Olsen. Kanden kunne tyde på at han eller en anden har drevet beværtning i ejendommen.

Nyhavn 65

Nyhavn 65. Denne store dekoration er familien Brennøes forretningsskilt. Her boede 1769-1800 sejl-, flag- og kompasmager Christian Pedersen Brennøe, der var født i København og tog borgerskab her 3. april 1758. Han efterfulgtes af Peter Christian Brennøe, der tog borgerskab 29. december 1800 og boede her til 1819. Så gik forretningen over til sejl-, flag- og kompasmager Peter Berg, der ejede huset i over 40 år. Og så flere andre af navnet Brennøe træffes som sejlmagere i København i 18. årh.

Teglgårdsstræde

Teglgårdsstræde 4. I denne ejendom har der været eddikebruggeri, maltgøreri og brændevinsværk. AF brændevinsbrændere her kendes J. C. Brandt 1769, C. Stæger 1775, J. Numb 1797 m. fl.