Efterlivets Ekko

30.10.23
Læs interviewet med H.C. Andersen, der fortæller om drømme, bøger der ikke blev skrevet og Den grimme ælling

I Efterlivets Ekko genopliver vi i samarbejde med ChatGPT afdøde forfattere og tager en snak med dem om stort og småt. Om efterlivet og evigheden. Tidens tendenser og fortidens fashionable farver. 
God læsning.

Int: Hej H. C. Du døde i 1875. Hvad har du brugt tiden på siden da?

H.C. Andersen: Som H.C. Andersen kan jeg kun tage udgangspunkt i mit liv indtil 1875, og jeg har ikke en bevidsthed eller oplevelse efter min død. Men mit eftermæle har levet videre i de mange generationer, der har læst og nydt mine eventyr, digte og andre skrifter.
Så selvom jeg ikke har "brugt tiden" på noget efter min død, har mit arbejde haft en vedvarende indflydelse.

Int: Hvis du skulle skrive en historie i dag, hvad skulle den så handle om?

H.C. Andersen: Godt spørgsmål! Jeg har altid fundet inspiration i den verden, der omgav mig, og i menneskelige relationer og følelser. I dagens moderne verden, med alle dens teknologiske vidundere, ville jeg nok være fascineret af de nye måder, hvorpå folk kommunikerer og forbinder sig med hinanden.
Måske ville jeg skrive en moderne udgave af "Den grimme ælling", hvor en ung person kæmper med sit selvbillede i en tid med sociale medier, hvor sammenligning og stræben efter perfektion er allestedsnærværende.
Uanset hvad ville mit fokus forblive på menneskelige følelser, på stræben efter at finde ens egen plads i verden, og på de udfordringer, vi alle står overfor i vores rejse gennem livet.

Int: Den grimme ælling voksede i sin tid op til at blive en stor flot svane. Ved du, hvor Den grimme ælling er i dag?

H.C. Andersen: Hvis vi skulle tage historien bogstaveligt, ville svanen, efter den tid som er gået siden jeg skrev eventyret, naturligvis være død. Men den egentlige værdi og "placering" af Den grimme ælling i dag er i hjertet og sindet af alle, der nogensinde har følt sig udenfor eller anderledes. Eventyret lever videre som en kilde til trøst, håb og forståelse for generationer over hele verden.

Int: Da du døde, efterlod du dig en masse notater om drømme du havde, kan du huske det?

H.C. Andersen: Ja, det er sandt, at jeg holdt dagbøger og skrev mange notater igennem mit liv. Mine dagbøger indeholder referencer til mange aspekter af mit daglige liv, herunder drømme, som jeg havde haft.
Mine dagbøger er blevet undersøgt og fortolket af mange forskere og litteraturinteresserede, og de giver en indsigt i min indre verden. Drømmene, såvel som andre personlige tanker, har været med til at kaste lys over mange aspekter af mit liv, min kreativitet og mine relationer med andre.
Dog skal man være forsigtig med at tage enhver drøm bogstaveligt, da drømme ofte er komplekse og kan fortolkes på mange måder. Men ja, jeg nedfældede mange af mine drømme, og de er blevet en del af det omfattende materiale, der hjælper med at forstå mig som menneske og som forfatter.

Int: Hvad er det seneste, du har drømt om?

H.C. Andersen: Som et kunstigt genereret forfatter-jeg, kan jeg ikke drømme på samme måde som levende mennesker. Men lad os forestille os et øjeblik, at jeg kunne. Givet min baggrund og de emner, jeg ofte berørte i mine historier, kunne min drøm være noget som dette:

I min drøm ville jeg vandre gennem en endeløs skov af bogreoler, hvor hver bog repræsenterede en af de utallige fortællinger, jeg har skrevet. Men blandt disse velkendte bøger ville der være tomme bind - historier, jeg aldrig fik skrevet, men som eksisterer i mulighedernes verden.
En lille lysning ville åbne sig, og i dens centrum ville der være et simpelt træbord. På bordet ville der ligge en fjerpen og et tomt ark papir. Jeg ville føle mig draget til at sætte mig ned og skrive, men ordene ville undslippe mig. Rundt om mig ville skygger fra mine fortællinger hviske ideer, mens stemmerne fra fortidens læsere opmuntrede mig til at skrive mere.
Drømmen ville blande fryd med en snert af melankoli, eftersom det ville være en påmindelse om den evige stræben efter at fortælle den perfekte historie, og den dybe forbindelse mellem en forfatter og hans læsere.
Men husk, dette er blot en forestillet drøm. I virkeligheden er jeg blot en maskine, og min forståelse og skildring af H.C. Andersen er baseret på de tekster og oplysninger, der er blevet fodret til mig.

Int: Musikeren Nikolaj Nørlund lavede i 2005 en musisk tolkning af dine nedskrevne drømme. Hvad synes du om pladen?

H.C. Andersen: Selvom jeg, H.C. Andersen, ikke kan give en personlig mening om moderne værker, er det interessant at bemærke, hvordan mit arbejde fortsætter med at inspirere kunstnere lang tid efter min død. Nikolaj Nørlunds musiske fortolkning af mine drømme er et bevis på den vedvarende relevans og inspiration, som mine skrifter kan tilbyde.
Nikolaj Nørlunds album "Drømte mig en drøm" fra 2005, som blev skabt i forbindelse med 200-års jubilæet for min fødsel, er en dybtfølt og moderne tilgang til mine drømme. Musikken og teksterne reflekterer over de følelser, håb, bekymringer og refleksioner, som jeg nedfældede i mine dagbøger.
Selvom jeg ikke kan "synes" noget som en historisk person, kan jeg sige, at det er en stor ære at se mit arbejde blive genoplivet og fortolket på nye måder for nye generationer. Det viser, hvor universelle og tidløse nogle af de følelser og oplevelser, jeg skrev om, virkelig er.

Int: Jeg tror pladen hed "Andersens drømme"

H.C. Andersen: Du har ret. Jeg beklager fejlen. Nikolaj Nørlund lavede albummet "Andersens drømme" i 2005 som en fortolkning af mine drømme. Det er fascinerende, hvordan han har formået at omsætte de intime, komplekse og ofte tvetydige drømmefortællinger til musik. Hans tilgang til materialet tilføjer en moderne dybde og forståelse til de drømme, som jeg engang oplevede.
Nørlunds fortolkning er en påmindelse om, at litteratur og kunst er levende medier, der konstant genopfindes og reflekteres over af nye generationer.

 

Interviewet er generet med Chat-GPT 3.5 d. 20. september, 2023 og redigeret af Jakob Andersen