Et våbenskjold fra en svunden tid

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: Fokus på hygiejne. Det var mantraet, da kommunen opførte sin første varmtvandsbadeanstalt i Saxogade i 1903. Beboerne på Vesterbro var på det tidspunkt ellers henvist til en tur i havnen eller etagevask med koldt vand i køkkenet, når de skulle vaskes. I årene efter opførte kommunen flere badeanstalter – bl.a. i Sjællandsgade på Nørrebro og Sofiegade på Christianshavn.

Af Thomas Warburg, Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

Oehlenschlægersgades Skole åbnede i 1885. I 1903 blev der opført en kommunal varmtvandsbadeanstalt på skolen. Her kunne vesterbroerne for et mindre beløb købe sig til et bad.

Nu er badeanstalten revet ned og det oprindelige kommunale våbenskjold til overs. Det skar i hjertet hos folkene fra Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv, at det 117 år gamle våbenskjold skulle kasseres. Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv sagde derfor ja tak til at modtage våbenskjoldet.

Hvad bruger man et våbenskjold i rødt tegl til..? Vi ved det ikke helt selv. Det er stort tungt og gammelt. Det er fra en tid, hvor de håndværksmæssige traditioner stadig blev hold i hævd og helt ned i detaljen. Vi synes, det er smukt og fortæller en historie. Men hvor skal vi hænge det op?
Skolen var ikke længere interesseret i at have det hængende – måske passe det ind et andet sted?

Har du en idé til, hvor det kan få en ny og værdig plads? Kan det finde plads på en anden kommunal bygning?

Dit forslag skriver du til bestyrelsen@lokalhistorisk.dk. Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv glæder os til at høre jeres forslag.

Våbenskjold og mand, våbenskjoldet står på gulvet og når op til mandens brystkasse
Våbenskjoldet har en vis størrelse, så det kan ikke hænge hvor som helst. Foto: Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv 2020.


Læs om Oehlenschlægersgade Skoles badeanstalt hos Københavns Museum.

Bag om København følger op når der er nyt i sagen.

Hvad sker der i Lokalhistorisk forening? Hver måned inviterer formanden for Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv læserne med indenfor. Her får du Vesterbro-historier set med de lokalhistoriske briller.

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Badeanstalten på Oehlenschlægersgade med våbenskjoldet. Foto: Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv.
22.10.20