Gavlmalerierne der blev væk

Gadekunsten fortæller om kvarterets identitet og historie. Men gadekunsten er også flygtig og den kan ændre sig fra måned til måned. Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv lavede en gavlregistrant i 2005. De fleste værker fra registranten findes ikke længere.

Af Thomas Warburg, Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv udgav ’Byens gavle på Vesterbro - en registrant af gavlmalerier, murkunst og malede reklamegavle i bydelen’ i 2005. Den lille bog består af tekst og billeder af lokalhistorikeren Christian Kirkeby. Der var både nye og gamle billeder ved udgivelsen. Flere af gavlene har skiftet udseende gennem tiden og forfatteren havde været i arkiverne for at finde historiske billeder og for at give så mange informationer som muligt om kunstneren, datering, motiv, finansiering og tilblivelse. De fleste gavle har skiftet udtryk i dag – 16 år efter udgivelsen. Nogle har skiftet motiv, andre er enten overmalet, blevet byfornyet eller revet helt ned.

Hvordan har gadekunsten det så på Vesterbro i dag? Spørgsmålet blev aktuelt efter samarbejde med CPH:DOX om ny film om graffitikunstneren Banksy. Biografgæsterne så først filmen i VesterVovVov. Derefter blev de inviteret på byvandring rundt blandt kvarterets gavlmalerier, graffitivægge og anden gadekunst. Turen bød på både klassiske reklamegavle, kunstneriske gavlmalerier, graffiti og facader udsmykket med mosaik og relieffer.

Gadekunsten blomstrer også i 2021. Som sagt har bybilledet ændret sig siden 2005. Blandt andet har kommunen gennem årene finansieret nye gavlmalerier, men både kommercielle reklamer og graffitikunstnere har også givet bybilledet et nyt udtryk. Graffitimalerne har både bestilte udsmykninger og hærværk af andres værker på samvittigheden. Hist og her fornemmer man også en kamp om gavlene og budskaberne.

Den lokalhistoriske registrant er derfor mest et øjebliksbillede fra udgivelsesåret. Et nostalgisk katalog over Vesterbros gavlmalerier og murkunst. Vi kan ikke kun forlade os på registranten, når vi skal finde rundt i gadekunsten i dag. Der må suppleres med dagsaktuelle gåture og bladren i de sociale medier.

Byvandringen i Vesterbros gadekunst blev altså også en huskekage til de lokalhistoriske foreninger: Husk at tage øjebliksbilleder fra byens gavle og mure med jævne mellemrum. Lige pludselig kan motiverne være væk eller overmalet af nye kunstnere.

Jeg tror, en kommende opdatering af registranten bliver elektronisk, så den hele tiden kan opdateres!

Gavl i Sankelmarksgade. Foto: Thomas Warburg.
Af Københavns Biblioteker
28.07.21