Nørrebro Bibliotek er åbnet i Nørrebrohallen

01.08.19
Kultur- og fritidslivet er flyttet sammen i Nørrebrohallen. Nørrebro Bibliotek er nemlig rykket ind i den gamle sporvejsremise tættest på Nørrebrogade. Biblioteket åbnede torsdag den 1. august og onsdag den 18. september indvies det nye bibliotek officielt.

Bibliotek i nye rammer

Gigantiske bogreoler møder dig allerede ved ankomsten til Den Røde Plads. Med inspiration i de gamle remiseporte, er der lavet særlige bogreoler på bibliotekets facade og selve portåbningerne har fået store vinduespartier.

Når man kommer ind gennem det grønne indgangsparti mødes man af det dobbelthøjde rum, hvor den gamle remise nænsomt er renoveret. Murene står rå og søjler, vinduer og teknik er holdt i sort. Et stort ovenlys får himlen ind i rummet og på lyse træreoler præsenteres litteratur til store og små. Der er masser af siddepladser og et børnebibliotek med læsepyramide, byens mindste dør til de små lånere og fra reposen på første sal kan man skue udover det store biblioteksrum. I det gamle maskinhus er der tre farverige mødelokaler.

Biblioteket flyder sammen med cafeen “Send flere krydderier” med både et børnehjørne og et særligt område til aviser og tidsskrifter. Her kan der nydes sprøde magasiner og dejlig kaffe.

Desuden byder biblioteket på adskillige studiepladser af forskellig karakter; nogle er solopladser, der inviterer til fordybelse og ro, og andre er placeret på 1 sal.

Det forventes, at flytningen af Nørrebro Bibliotek til Nørrebrohallen vil inspirere flere brugere til spontane besøg. Den mere synlige placering og indretningen af biblioteket ventes at appellere mere direkte til et bredere spektrum af målgrupper, og det forudses, at Nørrebro Bibliotek bliver en endnu større del af lokalbefolkningens bevidsthed og får en mere aktiv plads i Nørrebros daglige kulturelle landskab. Biblioteket er i forvejen et af byens mest besøgte biblioteker.

Huset vil fortsat være fyldt med aktiviteter som snakkeklubber og weekend for børn fra det gamle bibliotek. Alt det gode tages og så kommer der naturligt også nye aktiviteter .

Kunst på biblioteket

På det nye bibliotek kommer i alt seks store værker af kunstneren Eske Kath (f. 1975), der er en af Danmarks mest reflekterende og markante billedkunstnere. Han har de senere år gjort sig bemærket på den danske kunstscene med sine farvestrålende og karakteristiske landskabsmalerier, hvor naturlovene er ophævet. Kunstprojektet er fondsfinansieret og vil blive helt færdigt i løbet af efteråret.

Eske Kaths kunstneriske arbejde favner både maleri, skulptur og installation. Han finder inspiration i naturvidenskaben og i den urgamle kamp mellem menneske og natur. Han indfanger følelser af afmagt, tvivl og usikkerhed i sine landskabsmalerier, hvor intet er, som vi kender det.

Eske Kath blev uddannet fra kunstakademiet i København i 1997-2003. Siden har han udstillet i Danmark og USA, hvor han i en periode levede og arbejdede i New York. Hans værker finder man blandt andet i samlingerne på ARoS, HEART Museum og ARKEN, Sammlung Essl, Museum of Contemporary Art, Wien