Billede af en mand og et røgelses træ fra Dorfar området - eksempel på et foto fra udstillingen
Foto; Hussein Shehadeh

Oplev ”Regn og Røgelse” på Solvang Bibliotek

25.11.20
Mens blæsten fyger rundt på pladsen foran biblioteket, kan du komme indenfor og opleve en anden verden. Fra 4. december får Solvang Bibliotek besøg af fotoudstillingen "Regn og røgelse". Med 30 billeder, taget af journalist og foredragsholder Hussein Shehadeh, bliver vi hevet ind i en rejse gennem Dhofarregionen i Sydoman.

Billede af en mand der brænder røgelse på et marked i Dorfar området - eksempel på et foto fra udstillingen

”Og Østens vise ofrede guld, røgelse og myrra skær” lyder et par velkendte linier i Grundtvigs mest folkekære danske julesalmer Et barn er født i Betlehem. Men hvor kommer røgelse fra? 

Hussein Shehadeh fortæller; 

Dhofarregionen ligger i Sydoman og er et område som er kendt for sin produktion af røgelse. Regionen fejrer hvert år den såkaldte Monsun ved den festival hvor det regner fra midten af juni til slutningen af august, hovedsagligt om natten. 

Området bliver i den tid en turistattraktion hvor ørkenen blomstrer for ens øjne og alt bliver til liv med temperaturen der kommer ned på 22 grader

Noget der er en kontrast til resten af Oman hvor temperaturen ligger på ca. 45 grader.
 
Monsunfestivalen hedder på Arabisk ”Maharajan Al Khareef” og der strømmer turister til fra alle steder i Oman og de nærliggende lande hvor Dhofars bjerge omdannes til et grønt og farverigt tæppe."
 

Billede af en mark med røgelses træer fra Dorfar området - eksempel på et foto fra udstillingen

Bevaring af et nationalt symbol

Røgelse, og ikke mindst røgelses træ, er et nationalt symbol og vartegn og myndighederne i Oman værner om landets kultur og natur arv på deres helt egen måde.

Om det siger Hussein Shehadeh; 

I 2008 oprettede man det såkaldte museum ”Matahaf Ard AL-Luban” på dansk ”Røgelsesland Museet”.  Opgaven er foretaget af en af de mest betydningsfulde skikkelser i Omans kultur, Abdul Aziz Al Rowas som har sørget for beplantning af 6.000 røgelses træer i Dorfar området. 

Desuden bliver der for øjeblikket gjort en stor indsats for arkæologiske udgravninger af de mest kendte havneområder fra fortiden, hvor røgelsesprodukterne blev afskibet til resten af verden. 
Den gummiharpiks, der høstes fra et træ med det botaniske navn Boswellia Sacra, har siden forhistorisk tid været benyttet til rituelle, religiøse og lægelige formål. Dette træ hører dog kun naturligt hjemme ét sted i verden, nemlig i Dhofar i Omans sydlige region. 

Herfra er gennem årtusinder foregået eksport til alle egne af den kendte verden af røgelse, der til tider bogstaveligt talt var sin vægt værd i guld. 
Fra Omans sydlige kystslette, et i øvrigt ret afsides område, har røgelsen bevæget sig, først på kamelryg, siden med skib, til templer i oldtidens Babylon, Ægypten, Indien og Kina. Dronningen af Saba aflagde besøg hos Kong Salomon for at besegle en handelstraktat om røgelse, og Kong Herodes af Ægypten beordrede røgelse brændt af som et middel til rensning af luften under den store pestepidemi. 

Udover de fortryllende landskaber er Dhofars kultur og historiske arv ganske betydningsfuld. Man har via udgravninger fundet oldgamle skrifter, genstande og ruiner der afspejler et velfungerende samfunds blomstrende handel der går flere årtusinder tilbage.

Vil du have syn for sagen er det bare at komme forbi på biblioteket i løbet af december eller januar og rejse i tankerne via de 30 fotografier. 
Vil du vide mere om røgelse eller Oman og Dhofars kan disse bøger anbefales.