Skuddene i Dallas

Af Københavns Biblioteker
22.11.13
Det er 50 år siden, at John F. Kennedy blev skudt på åben gade i Dallas, Texas, da hans bilkortege var på vej gennem byen.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Hvor befandt du dig, da Kennedy blev skudt?
Man siger, at alle kan huske hvad de lavede og hvor de var, da John F. Kennedy blev skudt. Det må nok modificeres i vore dage, eftersom en stor del af befolkningen ikke var født, da attentatet fandt sted. Er man gammel nok, glemmer man aldrig, da det d.22. november 1963, kl. 19.30 dansk tid, blev meddelt over Danmarks Radio, at der havde været et attentat mod USA's præsident. En halv time senere blev Kennedy erklæret død, og Danmark og resten af verden gik i kollektivt chok. Kennedy var verdens mægtigste mand, og den virkning, attentatet havde, kan bedst sammenlignes med den effekt, angrebet på World Trade Center have på folk i 2001.

Det 20. århundredes største mordgåde
Attentatet på Kennedy er en af de politiske begivenheder, der har givet mest stof til konspirationsteorier. Blev Kennedy virkelig skudt af Lee Harvey Oswald? Var Oswald alene om mordet eller blev præsidenten også ramt af kugler fra andre skytter? Var det et bestillingsarbejde? Siden mordet er der frigivet millioner af dokumenter i sagen om mordet på Kennedy. Det har ikke sat en stopper for konspirationsteorierne, og i dag er et flertal af amerikanerne overbeviste om, at Kennedy blev myrdet af magtfulde kræfter med forbindelse til mafiaen og CIA.

Har du lyst til at læse mere?
Der er skrevet mere end 40.000 bøger om John F. Kennedy. En del af dem beskæftiger sig indgående med attentatet. Kennedy og mordet på ham har også givet stof til adskillige dokumentar- og spillefilm. Københavns Biblioteker har et bredt udvalg af materialer, som du kan dykke ned i, hvis du vil vide noget mere. Du finder et udvalg her på siden: