Arktis

Af Københavns Biblioteker
18.02.14
I efteråret 2013 fandt Louisianas udstilling om Arktis sted. En anderledes fortælling om en del af verden, der i mere end 200 år har fascineret og forfærdet mennesker. Se hvad Københavns Hovedbibliotek kan tilbyde af litteratur om Arktis.

Arktis er kommet ekstra meget i søgelyset i de seneste år. De omfattende klimaforandringer, der præger landskabet længst mod nord, har skabt en øget bevågenhed og interesse for området, som spænder vidt. En interesse der går på tværs af videnskab, geopolitik, kunst,litteratur og kulturhistorie.

Foto: Guido van der Werve Nummer acht, everything is going to be alright, 2007 Nummer otte, alt skal nok blive godt Courtesy of the Artist and Luhring Augustine, New York

Louisianas efterårsudstilling ARKTIS var en skildring og iscenesættelse af den eventyrlige, kulturelle og kunstneriske tiltrækningskraft, som de arktiske områder i almindelighed og Nordpolen i særdeleshed har og har haft på mennesker gennem generationer. Fascinationen af Arktis, af Nordpolen, er fuld af højdramatiske og tragiske ekspeditionshistorier, ikke sjældent med døden til følge for de involverede.

Ill.: "Polar Arcticus Septentrionalium Terrarum Descriptio", Kort over Arktis fra Gerhard Mercators Atlas Sive Cosmographicæ, Duisburg 1595.Fotografisk Atelier/Det Kongelige Bibliotek, København Foto: Helle Brünnich Pedersen

Arktis har inspireret såvel digtere som billedkunstnere til mere eller mindre fantasibetonede undergangsvisioner og utopier og gør det i høj grad stadig. Også videnskaben og almindelig politisk imperialisme samt stærke handelsinteresser har opmærksomheden rettet mod nord.

Det er det store billede af denne stadigt vitale erkendelsesrejse gennem to århundreder, der er udstillingens idé: En mange-facetteret fortælling om Nordpolen som en lokalitet i den europæiske bevidsthed og fantasi, og om de polare områder i al deres frygtindgydende og fascinerende realitet.

Maleri: Gerhard Richter Eisberg, 1982. 101 cm x 151 cm. Oil on canvas
Privatsamling / Private collection. Foto / Photo: Toni Ott

Samtidskunsten spiller en væsentlig rolle i udstillingen. Interessen for det arktiske, som optog kunstnerne i romantikken, er tilbage, større end nogensinde. Hvor romantikken tematiserede det ukendte, øde og frygtindgydende landskab, ser samtidens kunstnere et markant anderledes landskab, fuldt udforsket og besejret og tilmed i drastisk
forandring eller nedsmeltning.