Dengang....for 74 år siden

Af Københavns Biblioteker
09.04.14
OPROP! Om morgenen den 9. april 1940 blev et flyveblad kastet ud fra tyske fly, der fløj i stort tal ind over det danske luftrum. Flyvebladet redegjorde for den tyske værnemagts grund til at besætte Danmark.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Besættelsen af Danmark varede under 2 timer
Den tyske kodebetegnelse for invasionen af Danmark og Norge i april 1940 var Operation Weserübung. De tyske tropper krydsede grænsen til Danmark i Sønderjylland kl. 4.15 om morgenen den 9. april 1940. Den danske hær var ikke tilstrækkeligt forberedt på krig og regeringen besluttede på et møde, der blev afholdt på Amalienborg, i samråd med Kong Christian d.X at indstille al modstand allerede nogle få timer senere.

OPROP! Indholdet af det tyske flyveblad
Den tyske værnemagt havde fået trykt et flyveblad, som blev nedkastet over Danmark fra de mange tyske fly, der indgik i besættelsesaktionen. Flyvebladet var formuleret på et ukorrekt dansk og indeholdt en forklaring på, hvorfor det var nødvendigt for Tyskland at besætte Danmark. Iflg. flyvebladet var det for at sikre at Danmark ikke blev anvendt i krigsøjemed af englænderne.
Læs den fulde tekst her

Litteratur om besættelsen
Bibliotekerne i København bugner af litteratur om den tyske besættelse af Danmark. Herunder finder du et lille udpluk. Hvis du får lyst til at læse mere, så kig ind på dit lokale bibliotek.