Handler det meget om politik i medierne?

Af Københavns Biblioteker
01.10.12
Så vil det måske undre dig at få at vide, at Folketinget først åbner officielt tirsdag d.2. oktober.

Folketinget har holdt sommerferie siden d. 5. juni. Det kan måske undre nogen, når man tager i betragtning hvor meget politik fylder i de danske medier. Men nu er ferien også slut. Iflg. Grundloven skal Folketinget åbne den første tirsdag i oktober. Åbningen markerer begyndelsen på det nye folketingsår, som varer til Folketinget igen går på sommerferie. Som regel er det Grundlovsdag.

Åbningen af Folketinget kører efter en helt fast plan
Hvert år indledes Folketingets åbning med en gudstjeneste for folketingets medlemmer i Christiansborg Slotskirke. Dernæst ankommer dronningen og medlemmer af Kongehuset til Christiansborg, hvor de bliver modtaget af Folketingets formand. Mødet i Folketingssalen begynder kl. 12 og første punkt på dagsordenen er valg af formand. Som regel er det en formssag, hvor et enigt Folketing indstiller samme person. Dernæst vælges 4 næstformænd fra de største partier. Formanden og de 4 næstformand udgør det, der kaldes Folketingets Præsidium.

Statsministerens åbningstale
Det vigtigste punkt på mødet i den nye folketingssamling er statsministerens åbningstale. Det er kutyme, at talen indeholder en redegørelse for den aktuelle politiske situation. Derefter kommer statsministeren med en kort gennemgang af de lovforslag, som regeringen på det pågældende tidspunkt påtænker at fremsætte i den kommende folketingssamling.

Åbningsdebatten
Statsministerens tale er udgangspunkt for det, man kalder åbningsdebatten. Traditionelt plejer det at være en af Folketingets maratondebatter, der kan trække ud til langt ud på de små timer. Åbningsdebatten finder sted ved Folketingets næstkommende møde, der som regel ligger den følgende torsdag efter åbningen.

Har du lyst til at læse mere om det danske folkestyre?
Bibliotekerne har masser af litteratur, både i boform og fra nettet, om Folketinget og folkestyret. Her er en liste til inspiration:

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket