Årets bedste børnebøger 2023 er kåret

Dit børnebibliotek holder gallafest med prisuddeling til årets bedste danske børne- og ungdomsbøger. Næsten 3.000 læsere har stemt på årets bedste bog indenfor 7 forskellige kategorier. Her er vinderne af årets bedste bøger 2023.

Se eller gense gallashowet på facebook og få alle takketalerne med.

Årets bedste billedbog

Vinderen er "Sol over indre by - og historien om en ilder" og den kan læses højt fra 3 år.
Sols største ønske er et kæledyr. Mor siger at der er en regel om, at de ikke må have dyr i lejligheden. Men Sol har det med regler, som hun har det tandlægen. Og børneorm. Hun er helst fri. Så hvis hun ikke må FÅ en hund, så må hun jo LÅNE en.
Sol er en morsom og relaterbar billedbog med de flotteste og dejligt farvestrålende illustrationer, skrevet af Sophie Souid, illustreret af Emilia Rubæk og udgivet af Forlaget Carlsen.

Årets bedste højtlæsningsbog

Vinderen af Årets Bedste højtlæsningsbog er "En sæl som ven". Den kan læses højt fra 6 år og læses selv fra ca. 10 år.
Carl er optaget af blomsterne og planterne i naboen Ewalds have. Ewald er gammel, ensom og lider af demens, derfor har han fået en babysæl af kommunen. Ewald og babysælen er Carls eneste venner, lige indtil Berkan kommer forbi med et pizza-menukort. 
“En sæl som ven” er den fineste lille perle med vidunderligt smukke illustrationer, skrevet af Sarah Lang Andersen, illustreret af Kathrina Skarðsá og udgivet af Vild Maskine. 

Årets Bedste begynder-læsningsbog

Vinderen er "Karl limer mor og far sammen". 
Karl er ked af, at mor og far skal skilles og mor skal flytte. Karl beslutter sig derfor for, at han vil lime mor og far sammen igen. Men hvordan vil det mon gå?
En rørende bog med vilde illustrationer, for øvede begynderlæsere. Bogen er skrevet af Kenneth Jakobsen Bøye, illustreret af Louis Kønig-Wheatley og udgivet af Alinea. 

Årets Bedste tween bog

Vinderen er "Banan", et lille hverdagsmesterværk om mobning set fra mobberens synsvinkel, med 51 superkorte kapitler der øger spændingen og får læseren til at føle sig som en del af historien. Kan læses fra ca. 9 år.
En vigtig bog om et svært emne, som mange oplever – enten fra mobberens eller den mobbedes side, skrevet af Mette Vedsø og udgivet af Gyldendal.

Årets Bedste tegneserie / billedroman

Vinderen er "78 grader", en stærk og hårdtslående tegneserie om en glohed fremtid, kan læses fra 12 år.
Det er 78 grader varmt og langt de fleste er døde. Kun en dreng og hans bror kæmper sig fra hus til hus, altid på jagt efter en generator der virker og et airconditionanlæg. En flimrende og uudholdelig varme får hjernen til at lukke ned – og hvad er egentlig virkeligt? 
En dyster og grum historie, ikke for sarte sjæle, skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, illustreret af Lars Gabel og udgivet af Gyldendal.

Årets Bedste fagbog

Vinderen er "Det er bare blod: din første (bog om) menstruation" 
Hvad er menstruation? Hvordan bruger du bind? Hvad gør du, hvis du bløder igennem? Bogen her giver dig svar!
En godt forklaret, flot illustreret og vigtig fagbog til alle nysgerrige fra 10 år, skrevet af Louise T. Sjørvad og Jette Sandbæk, illustreret af Louise Rosenkrands og udgivet på Forlaget Albert. 

Årets Bedste ungdomsbog

Vinderen er "Vild", skrevet af Ditte Wiese og udgivet af Gads Forlag. 
 "Vild" handler om at gå fra barn til ung. Den handler om en hovedkulds forelskelse, hvor al fornuft og kontrol forsvinder, for begæret er på 100. Den giver også læseren mulighed for at gå på jagt efter vilde dyr og natur! 
Wiese skriver følelser, så du kan mærke dem. Kan læses fra 13 år.