Aprilhighlights: De bedste romaner til indespærringen

Nyt på hylderne præsenterer de nyeste nye romaner – krydret med lidt litterær sladderspaltejournalistik.

Tekst: Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

Internationale nyheder: litterær creme de la creme

Godt nyt til dig der slugte de første bøger i Faye-trilogien af britiske Rachel Cusk. Seriens sidste bind (ak!) "Kudos" er ude nu. Vi garanterer, at det er ligeså kølig-lækker læsning, som det plejer at være, når Fayes mange, mere eller mindre tilfældige bekendtskaber betror sig til hende. En anden nyhed på dansk er svenske Sara Stridsbergs debutroman "Happy Sally" (2004). Stridsberg er med tiden blevet en af Nordens største, nulevende forfattere. Vær med fra begyndelsen af et blændende forfatterskab.

Der er også to amerikanske debuter i puljen af læseværdige nyheder. Sidste år strøg vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuong direkte ind på den litterære stjernehimmel med debuten "On Earth We’re Briefly Gorgeous". Et familieportræt, der spinder tråde hele vejen fra Vietnam til USA. I maj udkommer romanen i Caspar Erics danske oversættelse. Kan du ikke holde ventetiden ud, findes originaludgaven allerede nu på eReolen Global.

Journalist og forfatter Ta-Nehisi Coates romandebuterer med "The Water Dancer". Coates blev verdenskendt for sin kritiske udgivelse "Mellem verden og mig" (2016): et brev til forfatterens søn om, at den amerikanske drøm ikke er en drøm, men et mareridt bygget på knækkede sorte kroppe. Coates forsætter sin kritik af nationens dunkle fortid i sin roman med overraskende elementer af magisk realisme.

Bøger, der deler vandene: dårlige anmeldelser og racismeanklage

Norske Erlend Loe er kendt for sin aparte ironi, skarpe civilisationskritik og et godt grin. I Loes nyudkomne "Helvede" udebliver humoren dog, hvis man lytter til det danske anmelderkorps, som har karakteriseret bogen som bl.a. ”en bagatel” (Berlingske) og ”dårlig onkel-humor” (Politiken). Døm selv og tag med Loe på tur til en helvedesvision á la Hieronymus Bosch, hvor folk spiddes, koges og plages, alt i mens en sælsom romance opstår mellem den midaldrende, fraskilte Rakel og selveste Satan.

En anden heftigt omdiskuteret nyhed på hylderne er Jeanine Cummins "American Dirt"; en bog, der i dagbladene er kaldt den mest omdiskuterede bog i 2020. Romanen skildrer en mexicansk kvinde, der tvinges til at flygte til USA med sin søn, som illegale immigranter. Cummins er selv amerikansk, hvilket ligger til grund for kritikken, som bl.a. anklager forfatteren for racisme. Du kan læse mere om bogens modvind i via artikeldatabasen Infomedia.

Fermt fortalt: stejle plotkurver og høj puls

Leïla Slimani rystede de fleste med sin raffinerede thriller "Vuggesang" tilbage i 2016. For denne vandt hun den prestigefulde Goncourtpris og indtrådte siden i opgaven som særlig rådgiver for Frankrigs præsident Macron. Nu er Slimanis debutroman "Adèle" udkommet på dansk. En moderne Madame Bovary-fortælling om en gift kvinde, der alene næres ved sine utallige affærer, engangsknald og hemmelige stævnemøder. Afsløringen lurer om hjørnet…

Afslutningsvis to gode nyheder til dig, der ynder stejle plotkurver med høj puls og åndenød til følge. Først en norsk spionthriller, som roses af Politikens connaisseur Bo Tao Michaëlis for sin historiske ballast: Aslak Nores ’Ulvefælden’ udspiller sig i slutningen af 2. verdenskrig og byder på en desillusioneret SS-soldat, hemmelige agenter, forrædere og en femme fatale. Mindre historisk men lige så hæsblæsende er puslespilskrimien "Shamed"; garvede Linda Castillos nyeste bind i den populære Kate Burkeholder-serie om mord og mørke hemmeligheder i det udadtil fredelige, ortodokse Amish-samfund. En yndet krimiserie blandt bibliotekarer.

Ønsker du mere nyhedsstof fra den litterære andedam?

Få adgang til anmeldelser, omtaler og forfatterinterviews på artikeldatabasen Infomedia og tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne for at modtage månedlige anbefalinger og læsetips.