Det læser vi selv i juleferien

December er over os, og vi har fundet de bedste, nyeste bøger til når julefreden sænker sig.


Generalens datter
Julen er hjerternes – og biografiernes fest! I tiden op til Bogforum og jul sprøjter forlagene ud med nye biografier skrevet af personer med mere eller mindre på hjerte. Dette år er ingen undtagelse og tæller blandt andet fodboldspiller Niklas Bendtners omdiskuterede selvbiografi samt skuespiller Pilou Asbæks stjernedryssede selvbiografi  (Asbæk er efterhånden bedre kendt som karakteren Euron Greyjoy fra Netflix-serien ’Game of Thrones’). Biografien ’Generalens datter’ er anderledes nede på jorden og familieorienteret. I denne hyggelige udgivelse fortæller skuespiller Ellen Hillingsø og hendes far, den tidligere general, Kjeld Hillingsø om fælles og egne erindringer, om mor Pylle, der kommer fra et adeligt miljø, og om deres vidt forskellige karrierer og fælles interesser krydret med privat familiefotos og far-datter-portrætter.
-    Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

Helene og Simone Bendix: Papir Poesi
Det moderne, stressede menneske behøver en hobby. Tid brugt fredeligt i lampens skær med en lydbog og noget håndgribeligt at sysle med er som en lise for sjælen, særligt i en måned som december. Til dette formål vil jeg særligt anbefale tvillingerne Helene og Simone Bendix' bog om papirklip, som viser en ny, næsten H. C. Andersensk side af den klippeklistredisciplin, som julemåneden er fuld af. Bogen er smukt illustreret, fyldt af inspiration til uventede kreative projekter (sommefugleguirlander! landkortsjulehjerter! papirkjoler!) og nem at gå til -- både for øvede og nye klippere. 
-    Naja, Københavns Hovedbibliotek

Jamie Oliver: Grønt
Har du brug for et frisk pust i dagene mellem jul og nytår kan jeg anbefale Jamie Olivers seneste udgivelse ’Grønt’. Der er intet som et knasende stykke grønt efter en langvarig julediæt bestående af snaps, syltede sild og rigelige mængder kød og sovs. Jeg er selv fan af Olivers kogebog ’5 ingredienser’, hvis enkle, visuelle udtryk går igen i hans seneste kogebog. ’Grønt’ er således pædagogisk sat op, så alle kan være med og både opskrifter og billeder er mundvandsdryppende, hvad enten du giver dig i kast med pies, pakker og bagte sager eller alt-i-et-retter.
-    Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

H. C. Andersen-morderen (47180791)
Når juleferien nærmer sig, gælder det om at få samlet en bunke godt læsestof sammen til dovne dage i sofahjørnet. Og mærkeligt nok er der ikke noget bedre end gedigen uhygge midt i al hyggen. H. C. Andersens eventyr kan være grumme og spidde vores knap så kønne sider, men derfra og til mord er der alligevel et stykke vej. Bare ikke for den morder der huserer i en ny dansk krimidebut der foregår i Odense. Nytårsnat findes en 10-årig pige myrdet i en baggård. Det lille lig er anbragt, så det ligner den lille pige med svovlstikkerne. Kort efter forsvinder endnu en pige og efterforskerne gruer for, hvilket H.C. Andersen-eventyr morderen vil kopiere denne gang. Politiassistent Tom Kross og krisepsykolog Dina Beck kender ikke hinanden på forhånd, men i løbet af sagen bliver de et makkerpar og iflg. anmelderne kan vi glæde os til bekendtskabet og håbe på mange flere bøger, der kan få os til at gyse midt i vores trygge tilværelse.
-    Christine Nederlund, Jagtvej Bibliotek

Drømmere: da forfatterne tog magten
For mig er tiden mellem de to verdenskrige en fantastisk spændende periode, både når det gælder politik, kunst og litteratur. Jeg har slugt tv-serierne ”Babylon Berlin” og ”De visionære”, så da romanen ”Drømmere: da forfatterne tog magten” af Volker Weidermann udkom for nylig, var min interesse straks fanget. – Fortællingen udspiller sig fra november 1918 til april 1919 i Bayern, hvor en række kunstnere og intellektuelle med teaterkritikeren Kurt Eisner i spidsen gennemfører en ublodig revolution mod det bayerske monarki. – Nu er det drømmerne, der har magten til at skabe en stat bygget på kunstens og æstetikkens principper! Desværre går drømmene ikke i opfyldelse, som Weidemann på rørende vis skildrer. Eisner og mange af de andre idealister bliver dræbt. En fascinerende roman fra en vild tid i Europas historie. Læs den!
-    Marianne, Københavns Hovedbibliotek


Vil du have flere anbefalinger af den nyeste litteratur, tips og analyser af aktuelle bogtrends? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne. 

28.11.19