"Gruset, som lå i gaderne, næsten en alen højt, var endnu så hedt, at jeg brændte mine fødder ved at gå derpå."

09.11.17
I fem korte videoer kan du gennem opslag fra de lokale aviser, få et glimt af, hvordan den almindelige indbygger oplevede bombeangrebene mod København i september 1807.

’Min Gud – hvilket syn! Murene sammenstyrtede, som om de havde været omvæltede af jordskælv. Gruset, som lå i gaderne, næsten en alen højt, var endnu så hedt, at jeg brændte mine fødder ved at gå derpå. Uden på Skt. Petri Kirke så man kun enkelte huller af bomberne; men inde i var gravene og ligkisterne sammenstyrtede og knuste …”

Britterne bombede de første dage af september 1807 København sønder og sammen.  Mange betragter det som det første terrorbombardement mod en europæisk hovedstad direkte rettet mod civilbefolkningen. En femtedel af byen smadres til ukendelighed – og i efterspillet bliver Danmark aldrig helt det samme i igen.

Hvordan den almindelige Københavner oplevede angrebet før, under og efter, prøver vi at give en lille fornemmelse af med denne videoserie på fem kapitler:

Kapitel 1 - Stilhed før storm

Kapitel 2 - Dødsannoncer og massegrave

Kapitel 3 - Kobbertærtepanden og hvidsprængte køer

Kapitel 4 - Den uheldige hørkræmmer fra Dyrkøb

Kapitel 5 - Spor i gaderne

Du kan lytte til mere om Københavns Bombardement i podcastserien 'Bag om København'

Søgningen på bibliotek.kk.dk "Bag om København" er din vej til viden om Københavns historie og topografi. Du kan finde skannede bøger, eller du kan søge i Københavns Bibliografien og finde næsten alt om byen.